AI
Stemmen din trener Google og Apples AI som standard: Slik slår du av innsamlingen på to minutter
Både iPhone og Android sender som utgangspunkt stemmen din videre til AI-trening.
Innstillingen ligger dypt inne i menyene og ble hos Google endret til på-som-standard i juni 2026, da selskapet begynte å bruke stemmesøk, Google Lens-bilder og Google Translate-opptak til å trene AI-modellene sine.
Hos Apple har den tilsvarende bryteren, «Forbedre Siri og Apple Intelligence», ligget der lenger, men den blir presentert som et enkelt ja/nei-valg under oppsettet av telefonen og er dermed slått på for de fleste som bare klikket seg videre uten å lese.
Slår du den ikke av, får både Apple og Google lov til å lagre stemmeopptak fra Siri, Google Assistent og Google Søk, og bruke dem til å trene neste generasjons AI.
Slik slår du det av på iPhone
Apple har samlet innstillingen på samme sted på alle enhetene sine. På iPhone og iPad går du inn i Innstillinger, deretter Personvern og sikkerhet, og scroller ned til Analyse og forbedringer. Der slår du av bryteren som heter «Forbedre Siri og Apple Intelligence» eller «Forbedre Siri og Diktering», ifølge Apples egen støtteside.
På Mac finner du samme innstilling under Systeminnstillinger, Personvern og sikkerhet, Analyse og forbedringer. Apple Watch har det under Innstillinger, Generelt, Analyse og forbedringer. Apple TV plasserer det under Innstillinger, Generelt, Personvern.
Apple opplyser at når bryteren er på, samler selskapet inn lydopptak, transkripsjoner og relaterte forespørselsdata fra Siri, Diktering og Oversetter. Ifølge Apples policy kan disse dataene beholdes i inntil to år. Opptakene knyttes ikke til Apple-ID-en din, men til en tilfeldig, enhets-generert identifikator som roterer flere ganger i timen.
Slik slår du det av på Android
Google-innstillingen er litt mer bortgjemt. Åpne nettleseren og gå til myactivity.google.com/activitycontrols. Der finner du seksjonen som heter Web- og appaktivitet.
Hvis du allerede ser en ny fane som heter Search Services History, kan du fjerne haken ved «Save Media» der. Har du ikke fått den nye fanen ennå, må du inn i Web- og appaktivitet, scrolle nedover og fjerne hakene ved «Include voice and audio activity» og «Include Visual Search History», forklarer Computerworld.
Les også: Elektriker avslører den vanligste brannfellen på kjøkkenet: Millioner gjør denne feilen daglig
Alternativt kan du slå av Web- og appaktivitet i sin helhet. Google har bekreftet at et slikt fravalg videreføres når den nye innstillingen når kontoen din.
Sletting er ikke fullstendig
Endringen tar bare tak i framtidig innsamling. Historiske opptak fra Siri kan fortsatt ligge på Apples servere i inntil to år etter at du har slått bryteren av, og hos Google kan en anonymisert versjon av dataene bli værende i AI-treningssystemene i opptil fire år selv om du sletter historikken fra kontoen din.
Vil du fjerne det som allerede er lagret, må du inn i myactivity.google.com og slette manuelt, eller sette opp automatisk sletting hver 3., 18. eller 36. måned. På iPhone finner du «Slett Siri- og dikteringshistorikk» rett under samme meny som du brukte for å slå av bryteren.
Les også: Utfordrer VW ID.3: Kinesisk elbil koster 90.000 kr mindre og lader på bare 17 minutter
Les også: Ny svindel herjer Booking.com: Reisende ankommer bestilt adresse og finner ingen leilighet

