Følg oss her

Bil og motor

Kan du gjette hvilken dag i året vi bulker bilen mest?

Noen dager er ekstra utsatt for bulking. Og en dag skiller seg ut på statistikken.

Publisert

d.

Du har kanskje allerede gjettet det?

Det er en dag i året vi bulker mer enn andre. Det skyldes stress, mener forsikringsselskapet Fremtind.

Stress og uoppmerksomhet er en gjenganger på typiske utfarts- og handledager. Det merker forsikringsbransjen på skadetallene hvert eneste år, og noen dager skiller seg ekstra ut.

Les også: Slik kan du spare opptil 165.000 kroner på elbil

Den LILLE "Bulkedagen"

Det er ikke uten grunn at 16. mai kalles for “den lille bulkedagen”. I fjor bulket vi nesten dobbelt så mye denne dagen, enn vi gjorde de andre dagene i mai.

16. mai er den store handledagen før nasjonaldagen. Da har vi en tendens til å stresse mer enn normalt. I fjor registrerte vi nesten dobbelt så mange bilsmeller denne dagen, enn vi gjorde de andre dagene i mai, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind.

Fremtind registrerte 223 bulkeskader 16. mai, mot et snitt på 115 skader per dag i mai. Bulkeskadene skjer spesielt i forbindelse med rygging, påkjøring bakfra og på parkerte biler.

Parkering krever full oppmerksomhet

I år faller 16. mai på en fredag - en dag som allerede er utsatt for mye trafikk. Skadeforebyggeren har noen klare råd til deg som må ut og kjøre denne dagen:

"Ta det ekstra pent på veiene og la mobilen ligge når du kjører. Vi ser særlig at trange parkeringshus er skyld i mange bulkeskader, så ha full konsentrasjon og oppmerksomhet hvis du må i parkeringshus. Og stress ned så godt du kan – feiring på nasjonaldagen blir det uansett", avslutter Hofstad-Nielsen.

Den STORE "Bulkedagen"

Lurer du forresten på når “den store bulkedagen” er?

Tradisjonelt er det 22. desember, og noen ganger den 21. - litt avhengig av hvilken dag julaften faller på.

Fem tips til en bulkefri 16. mai

  1. Ta deg god tid når du skal parkere og rygg alltid inn på parkeringen, ikke ut. Er du bekymret for parkeringshus – parker utenfor om det er mulig.
  2. Ikke stol blindt på alle funksjonene i bilen, som for eksempel ryggekamera. Bilens bevegelser er kun sjåførens ansvar.
  3. Gjør deg ferdig med tasting før du kjører. Ikke snap, skriv SMS eller plott inn adressen på GPS mens du kjører.
  4. Nyere biler og spesielt mange elbiler har god akselerasjon. Ta det pent ut av kryss, ut av rundkjøringer og når du skal «flette» i kø, inn og ut av kollektivfelt eller på motorveien.
  5. Uansett biltype og størrelse på motor: Kjør alltid pent og etter forholdene.

Les også: Verdens verste bil gjør comeback

Yvonne Thomsen har over 30 års erfaring som journalist og en urokkelig nysgjerrighet på alt som beveger seg innen teknologi og innovasjon. Hun er ikke noe teknisk geni – og det er nettopp derfor hun brenner for å gjøre kompliserte temaer forståelige for folk flest. Yvonne elsker å lære nye ting, og tar leserne med seg inn i teknologiens verden med et skarpt blikk, engasjement og en praktisk tilnærming. Hos Teksiden.no bidrar hun med artikler som gjør det lettere å ta gode valg i en digital hverdag, enten det handler om mobilabonnement, kunstig intelligens eller hvordan du unngår digitale svindelfeller

Annonse