Følg oss her

Bil og motor

1 av 3 båteiere gjør ikke dette: Kan bli dyrt

I fjor ble det stjålet båter og båtmotorer for rekordhøye 145 millioner kroner i Norge. Likevel slurver båteierne med sikkerheten.

Publisert

d.

Foto: Securmark

En fersk undersøkelse utført av Infact på vegne av Securmark og Redningsselskapet, viser at nær 1 av 3 norske båteiere ikke sikrer båten mot tyveri.

Nærmere 1 av 4 svarer i tillegg at de opplevd tyveri av eller fra båt.

Samtidig viser tall fra Finans Norge at det ble stjålet for 145 millioner kroner av og fra båter i fjor. Det er den høyeste erstatningssummen på nesten 30 år. 

"Bare de to siste årene har antall tyverier økt med nesten 60 prosent", sier spesialrådgiver i Finans Norge Forsikringsdrift, Kjersti Mehus.

Les også: Garmin lanserer ny trollingmotor med avansert teknologi

Nå oppfordrer både politiet, Finans Norge og andre som jobber med tyveriforebygging norske båteiere om å ikke slurve med sikkerheten.

"Vi ser ofte eksempler på båter og båtmotorer som ikke er tilstrekkelig sikret mot tyveri. Kartplottere og annet kostbart utstyr ligger usikret i båten, og ofte er heller ikke båten låst", sier næringslivskontakt i Øst politidistrikt, Kristoffer Haakonsen. 

Stor økning

Nylig var representanter fra norsk og svensk politi og forsikringsselskaper samlet på Noatun i Horten for å utveksle erfaringer. I vårt naboland har båt-, og spesielt motortyverier, vært en stor utfordring i mange år.

I fjor ble det stjålet 1.064 båtmotorer i Sverige, noe som er en økning på 13 prosent sammenlignet med året før, viser tall fra Brottsförebyggande rådet (Brå) som er sammenstilt av Larmtjänst.

"Motortyverier har vært utfordrende for oss i mange år. Nå kan se det ut som Norge opplever de samme utfordringene som oss, og det må tas på alvor sier", Thomas Andersson, regionsansvarlig for det tyveriforebyggende prosjektet, Båtsamverkan i det svenske politiet, som er overrasket over tallene fra den norske undersøkelsen.

"Et minimum av sikkerhet må være å låse båten når du forlater den", sier han. 

Gjør «arbeidsforholdene» vanskelige

Kjetil Skaare i Securmark, et heleid datterselskap av Redningsselskapet, minner om at det ofte er små, enkle grep som skal til for å sikre båten mot tyveri.

"Vi har arbeidet med tyverimerking og forebygging siden 1988, og de samme rådene er fortsatt gjeldende: Gjør «arbeidsforholdene» for tyvene så vanskelig som mulig. Ikke plasser båten i et mørkt og avsidesliggende område, lås den med FG-godkjente produkter og ha jevnlig tilsyn", oppfordrer han. 

Slik sikrer du båt og motor:

  • Planlegg hvor – og hvordan – du ønsker å låse båt og motor. Unngå å låse båten i baugkroken da denne kan være lett å klippe.
  • Sjekk at wire/kjetting og lås er i god stand. Bruk FG-godkjente låser. Disse får du kjøpt de fleste steder du kjøper båtutstyr.
  • Ta bilder av båt og motor, fra ulike vinkler, utvendig og innvendig. Bildene er svært nyttig ved eventuell anmeldelse og etterlysning av båten. Vi anbefaler å ta nye bilder før hver sesong. Det er ofte enklere å ta gode bilder før båten sjøsettes.
  • Hvis du har mulighet: Velg en båtplass hvor det er organisert vakthold.
  • Merk båt og motor med FG-godkjent tyverimerkingssystem.
  • Advarselsmerker på båt og motor har stor preventiv effekt. Bytt ut slitte merker.
  • Gjør en vurdering av hva slags utstyr du har liggende i båten og hva du tar med deg hjem. Unngå å oppbevare kostbart og lett omsettelig utstyr synlig i båten.
  • Ha jevnlig tilsyn med båten for sjekk av låser og fortøyninger.
  • Det er kommet mange sporingsløsninger på markedet (eksempelvis Trygg Båt) som til en hver tid viser hvor båten din er. Vurder om det kan være noe for din båt. 
  • Pass på nabobåten også! Mange tyverier kan unngås ved at alle i båthavna er oppmerksomme og følger med. Flere båthavner har god erfaring med å innføre tyverihemmende tiltak. Sjekk med din båthavn.

Yvonne Thomsen har over 30 års erfaring som journalist og en urokkelig nysgjerrighet på alt som beveger seg innen teknologi og innovasjon. Hun er ikke noe teknisk geni – og det er nettopp derfor hun brenner for å gjøre kompliserte temaer forståelige for folk flest. Yvonne elsker å lære nye ting, og tar leserne med seg inn i teknologiens verden med et skarpt blikk, engasjement og en praktisk tilnærming. Hos Teksiden.no bidrar hun med artikler som gjør det lettere å ta gode valg i en digital hverdag, enten det handler om mobilabonnement, kunstig intelligens eller hvordan du unngår digitale svindelfeller

Annonse