Følg oss her

Biler

Kan teknologi gjøre slutt på råkjøring?

Nye fartssperresystemer i biler skal gjøre det umulig å bryte fartsgrensen. Nå vurderer flere land å gjøre teknologien obligatorisk – og det kan redde liv.

Publisert

d.

Foto: Shutterstock

Intelligent Speed Assistance (ISA) er en teknologi som automatisk hjelper bilførere å holde seg innenfor fartsgrensene. Systemet kombinerer GPS, digitale kart og kameraer til å lese skilting og bestemme fartsgrensen for området bilen befinner seg i.

Det finnes to hovedtyper ISA:

  • Passiv ISA: Varsler føreren med lyd- og lyssignaler når bilen kjører for fort.
  • Aktiv ISA: Går et steg lenger og reduserer automatisk bilens hastighet, enten ved å begrense motorkraft eller fysisk motstå trykk på gasspedalen.

Flere nye bilmodeller i Europa leveres allerede med passiv ISA som standard, som følge av EUs nye kjøretøyforskrifter.

Les også: Din gamle Nokia kan være verdt tusenlapper: Denne modellen ble solgt for nesten 10.500 kroner

Hvorfor innføres dette?

Trafikkulykker knyttet til høy fart er et globalt problem. Ifølge WHO er fart en medvirkende årsak i én av tre dødsulykker i trafikken. Samtidig viser forskning at bare en liten andel sjåfører – de såkalte "super speeders" – står bak en stor andel av de alvorligste ulykkene.

ISA-teknologi gjør det mulig å målrette tiltak mot denne gruppen, og flere pilotprosjekter har vist svært gode resultater. I ett tilfelle ble antallet risikable oppbremsinger redusert med over 30 prosent uten at det gikk utover fremkommelighet eller leveringstid i kommersielle kjøretøy.

Potensialet for tryggere veier

Ifølge European Transport Safety Council kan utbredt bruk av aktiv ISA redusere antallet trafikkulykker med opptil 30 prosent og kutte utslipp fra fossildrevne biler med åtte prosent.

Flere land diskuterer nå å gjøre teknologien obligatorisk i visse situasjoner – for eksempel for sjåfører med mange trafikkbrudd, yrkessjåfører, eller som en del av godkjenningen av nye bilmodeller.

Sammenligningen trekkes gjerne til promillelåser (alkotester i bilen) som i dag er standard straffereaksjon for promillekjøring i mange land. Der alkotesten hindrer deg i å starte bilen om du er beruset, hindrer ISA deg i å bryte fartsgrensen.

Teknologi med nyanser

ISA vekker likevel debatt. Noen mener det kan føre til farlige situasjoner dersom man ikke får akselerert raskt nok i en nødssituasjon. Andre peker på at teknologien fortsatt ikke er feilfri – for eksempel når GPS-data er utdaterte eller veiskiltene er skjult.

Flere løsninger foreslås, blant annet at systemet kan overstyres et begrenset antall ganger i måneden ved hjelp av en nødknapp.

Det er også utfordringer med internasjonal harmonisering: Hva skjer når man krysser en landegrense? Skal systemet følge lokale fartsgrenser, eller de som gjelder der bilen er registrert?

En vei videre

Til tross for utfordringene peker mange eksperter på at ISA representerer et viktig skritt i retning av tryggere trafikk og mer ansvarlig kjøring – spesielt i tettbygde strøk og områder med mange myke trafikanter.

Flere bilprodusenter har allerede startet utrulling, og EU stiller krav om at alle nye biler fra 2024 må ha passiv ISA. I Norge er teknologien på vei inn som del av EU-regelverket gjennom EØS-avtalen.

Les mer: Løsningen mange har etterlyst: Slik finner du mobilen når den er på lydløs

Annonse