Følg oss her

Nyheter

Stress gjør laksen blekere – fôret spiller også en viktig rolle

Selv om det brukes mer fargestoff i dagens laksefôr enn tidligere, har fargen på filetene blitt svakere. Nå viser forskning at stress er en viktig årsak – men fôrinnholdet har også betydning.

Publisert

d.

Foto: Shutterstock

Fargen kommer fra astaxanthin

Den karakteristiske rosafargen i laksefilet skyldes at laksen lagrer fargestoffet astaxanthin i muskulaturen. Dette stoffet finnes naturlig i marine næringskjeder, og er en kraftig antioksidant. I tillegg bruker laksen astaxanthin til å produsere vitamin A, som er viktig for blant annet immunforsvar og fettforbrenning. Det skriver forskning.no

Fiskefôr tilsettes derfor både astaxanthin og vitamin A, både for å styrke fiskehelsen og for å gi fisken den ønskede fargen. Men ifølge forsker Trine Ytrestøyl ved Nofima, vet man fortsatt lite om hvordan stress påvirker disse prosessene.

Les også: Slik endres arbeidsmarkedet innen 2030: Er jobben din neste i fare

Stress reduserer pigment

I en studie har forskere undersøkt hvordan ulike nivåer av stress og næringsstoffer påvirker fargen på laksefilet. Et viktig funn var at fisk som utsettes for stress, får blekere filet.

Stress oppstår særlig i forbindelse med behandling mot lakselus, der fisk presses sammen i trange rom med lavt oksygennivå – en svært krevende situasjon for fisken. Forskningen viser at laks som har vært gjennom mange slike behandlinger, får mindre astaxanthin i muskulaturen.

Fôrets sammensetning er avgjørende

Marine ingredienser som omega-3-fettsyrene EPA og DHA ser ut til å ha en positiv effekt på farge. Men når slike råvarer erstattes med plantebasert fôr, reduseres også innholdet av vitamin A og omega-3, noe som påvirker filetfargen negativt.

I et eksperiment ble laks fôret med ulike nivåer av vitamin A og astaxanthin. Fisken ble deretter utsatt for stress flere ganger ukentlig over fem uker. Det viste seg at høyt innhold av vitamin A reduserte opptaket av astaxanthin hos ikke-stresset laks, mens stresset laks beholdt fargen dersom begge næringsstoffene var til stede i høye mengder.

Dette antyder at fiskens behov for antioksidanter og vitaminer endres under stress.

Konklusjon: Ernæring og miljø må sees i sammenheng

Funnene tyder på at laksefôr bør tilpasses fiskens livssituasjon – særlig når det gjelder mengden antioksidanter. Stress i oppdrett er vanskelig å unngå helt, men kan kompenseres gjennom riktig ernæring.

– "For å sikre god helse og kvalitet hos fisken, må fôret tilpasses belastningene den utsettes for", sier Trine Ytrestøyl.

Om forskningen

  • Prosjekt: Diettfaktorer og fysiologiske mekanismer samspiller og styrer pigmentering av laksemuskel
  • Finansiert av: Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF)

Les også: Betaler du for mye: tjenester du bør si opp i dag

Annonse