Følg oss her

Bil og motor

EU vil skjerpe bilkontroller: Årlig EU-kontroll og strengere utslippskrav kan føre til vraking av eldre biler

Ny EU-politikk kan gi årlig EU-kontroll og strengere utslippstester – mange eldre biler i faresonen.

Publisert

d.

Foto: Heidi Tofterå Slettemoen/Frende Forsikring

Et nytt forslag fra EU-kommisjonen legger opp til omfattende endringer i kontroll og godkjenning av biler, særlig de som er eldre enn ti år. Ifølge forslaget må slike biler fremover inn til årlig EU-kontroll, i motsetning til dagens ordning med kontroll hvert annet år.

Bakgrunnen for forslaget

EU viser til at eldre kjøretøy er overrepresentert i alvorlige trafikkulykker og står for en betydelig andel av helseskadelige utslipp, spesielt i byområder. Forslaget har som mål å forbedre trafikksikkerheten og redusere utslipp fra bilparken i Europa. Det skriver elbil24.

I tillegg til økt kontrollfrekvens foreslås det utvikling av nye testmetoder som skal kunne avdekke feil i moderne sikkerhetssystemer og i elektriske kjøretøy. Det legges også opp til mer presise utslippstester for dieselbiler – spesielt med tanke på NOx og svevestøv.

Les også: Den minst pålitelige bilen er kåret – og den er populær i Norge

Store konsekvenser for bileiere

For eiere av eldre dieselbiler kan forslaget få store konsekvenser. I Sverige har det blitt anslått at opptil 60 000 dieselbiler årlig kan bli underkjent hvis de nye kravene innføres. Mange av disse vil det ikke være økonomisk lønnsomt å oppgradere, noe som kan føre til at de må vrakes.

For bilister betyr dette økte kostnader: dagens kontroll koster gjerne rundt 1500 kroner, og en etterkontroll ytterligere 500. Med mer omfattende tester forventes prisen å stige.

Motstand fra bilorganisasjoner

Det er allerede kommet reaksjoner på forslaget. Den tyske bilorganisasjonen ADAC mener det ikke finnes teknisk grunnlag for å øke kontrollhyppigheten ytterligere, og at det kun vil belaste forbrukerne med høyere utgifter. De påpeker at tekniske feil sjelden er hovedårsaken til ulykker.

Hva betyr dette for Norge?

Endringer i EU-regelverket vil i stor grad også bli gjeldende for Norge gjennom EØS-avtalen. Sigve Austenå i Statens vegvesen understreker at Norge vil følge opp forpliktelsene og tilpasse regelverket dersom forslaget vedtas. Han viser til EUs egne anslag, som tyder på at tiltakene kan redde opptil 7000 liv og forhindre 65 000 alvorlige ulykker i Europa fram mot 2050.

Statens vegvesen følger nå utviklingen tett gjennom deltakelse i relevante internasjonale fora, men understreker at det fortsatt er tidlig i den europeiske lovgivningsprosessen.

Les også: Nye EU-regler gjør elbilen din ulovlig: og du må selv betale for oppdateringen

Annonse