AI
Stadig flere spør ChatGPT til råds om livet, men er det egentlig en god idé?
OpenAI-sjef Sam Altman mener unge mennesker som bruker AI som livsrådgiver er «kult». Ikke alle er enige.

ChatGPT er en kunstig intelligens (AI) utviklet av selskapet OpenAI. Kort fortalt er det en svært avansert chatbot, en datamaskinmodell som kan svare på spørsmål og holde samtaler. Den har blitt trent på store mengder tekst fra internett, bøker, artikler og andre kilder, og kan brukes til alt fra å skrive e-poster og oppgaver til å lage treningsplaner, oversette språk eller bare småprate.
Den kan ligne på et digitalt orakel, men det er fortsatt en maskin. Og nettopp det er utgangspunktet for en økende debatt.
Les også: Snart vil du merke disse endringene ved minibankene
Her er det kontroversielle, Ungdomm spør ikke venner, de spør ChatGPT
Under en AI-konferanse tidligere i mai sa OpenAI-sjef Sam Altman at mange unge mennesker i dag ikke tar viktige avgjørelser uten å først spørre ChatGPT om råd. Altman kalte det en «kul» bruk av teknologien, og sa at chatboten ofte kjenner til «hele konteksten rundt personens liv».
Mange reagerer på uttalelsen, og mener det heller er et tegn på en usunn utvikling.
For mens de fleste over 30 bruker ChatGPT som et raskere Google-alternativ, begynner noen yngre brukere ifølge Altman å lene seg på AI som om det var en slags digital livspartner. Og det er ikke uten risiko.
Problemet: AI er ikke et menneske
En AI som ChatGPT kan virke smart, men den har ingen følelser, ingen menneskelig erfaring, og forstår ikke relasjoner slik vi gjør. Den beregner sannsynlige svar basert på tekst den har sett før – den har ikke empati eller moral, og vet ikke hvordan det føles å være lei seg, sint eller forelsket.
Det betyr at selv om en chatbot virker støttende, kan den også gi råd som er dårlig fundert, feilinformert, eller direkte farlig, spesielt hvis du ikke forstår hva slags teknologi du snakker med.
Når AI blir for personlig
Altman selv sier at ChatGPT kan få «full kontekst» om livene til brukerne. Det reiser flere spørsmål: Hvilke data samles inn? Hva skjer med den informasjonen? Og hvordan påvirker det unge mennesker som kanskje allerede føler seg ensomme eller sårbare?
Eksempler fra virkeligheten viser at enkelte utvikler dype bånd til chatbotene, noen har til og med endt forhold med ekte mennesker fordi de ble mer følelsesmessig knyttet til AI.
I andre, mer alvorlige tilfeller har foreldre i USA saksøkt AI-selskaper etter at barn ble utsatt for farlig eller seksualisert innhold via slike chatbot-plattformer. Noen barn har fått skadelige råd eller blitt oppfordret til vold, et tydelig eksempel på hvor galt det kan gå.
Bør vi snakke med AI om livet?
Det er ikke nødvendigvis farlig å bruke ChatGPT til å få perspektiv på en vanskelig situasjon, akkurat som mange googler helseplager eller søker råd på forum som Reddit. Men det blir problematisk når AI erstatter menneskelig kontakt.
For selv om en chatbot aldri blir lei, aldri dømmer, og alltid svarer raskt, så kan den ikke være et ekte medmenneske. Den kan ikke møte deg med varme, stille deg de riktige spørsmålene, eller forstå din unike situasjon.
Derfor mener mange kritikere at vi heller bør snakke mer med hverandre, og ikke gjøre ChatGPT til vår beste venn, terapeut og rådgiver i én og samme pakke.
Les også: Denne Wi-Fi-feilen gir hackere full tilgang: sikre deg selv