Teknologi
Ny lydteknologi sender lyd rett til ørene – uten hodetelefoner
Skulle du ønske du kunne høre på musikk, uten å forstyrre andre eller ha noe i ørene? Nå kan du kanskje snart det.

Amerikanske forskere har utviklet en metode for å sende lyd til én bestemt person, uten at noen i nærheten hører noe. Teknologien gjør det mulig å skape såkalte lydlommer, små områder i rommet der lyd kan høres, mens resten av omgivelsene forblir stille. Dette melder dagens nyheter.
«Det mest spennende er muligheten til å lage virtuelle hodetelefoner. Tenk å kunne høre musikk, ta en telefonsamtale eller få en veibeskrivelse uten å ha noe i ørene eller forstyrre folk rundt deg», skriver Jia-Xin Zhong, postdoktor ved Pennsylvania State University.
Les også: Slå av denne funksjonen på mobilen om natten – det er ikke lyden
bruker ultralyd
I praksis skjer dette ved at to ultralydstråler sendes ut og møtes på et nøyaktig punkt i rommet. Når de to strålene kolliderer, skjer en interaksjon som gjør at det oppstår hørbar lyd akkurat der de møtes. Utenfor dette punktet er det stille. Teknikken er beskrevet i en ny studie publisert i det vitenskapelige tidsskriftet PNAS.
«Ultralyd i seg selv er ikke hørbart, men når to stråler møtes på riktig måte, oppstår en prosess som skaper vanlig lyd. Det er teknisk komplisert, og hver enkelt stråle lager så godt som ingen lyd, men sammen genererer de et resultat man kan høre», forklarer Jens Ahrens, professor i teknisk akustikk ved Chalmers.
Kan justeres
I laboratoriet har forskerne klart å lage lydlommer med en diameter på omtrent ti centimeter, men teknologien kan tilpasses for å dekke større eller mindre områder, avhengig av behov.
Zhong mener metoden har stort potensial. Han trekker fram eksempler som at hver passasjer i en bil kan høre forskjellig musikk, at man kan erstatte hodetelefoner på kontor eller i museer, og at systemet kan brukes til å skape et mer støyskjermet arbeidsmiljø, likt det man får med aktiv støydemping i moderne hodetelefoner.
Ikke kommersielt
Foreløpig er teknologien fortsatt på forskningsstadiet. Forskerne har foreløpig kun demonstrert at metoden fungerer. Det vil ta flere år med videre utvikling før systemet eventuelt kan tas i bruk i hverdagen.
Prototypen som er laget, kan projisere lyd opptil én meter fra høyttaleren og nå en lydstyrke på rundt 60 desibel, tilsvarende en vanlig samtale.
«Det er en interessant måte å kombinere ulike akustiske prinsipper på. Det blir spennende å se hvilken lydkvalitet de kan oppnå etter hvert», sier Jens Ahrens.
Les også: Bruker du også Apple AirPods? Nå gir legen svaret på det mange lurer på