Følg oss her

AI

AI kommer til datingapper – flørter du egentlig med et menneske?

AI hjelper deg å sjarmere på nett, men hva gjør du når daten begynner, og mobilen ikke kan hjelpe deg lenger?

Publisert

d.

Thaspol Sangsee / Shutterstock.com

Kunstig intelligens er i ferd med å innta datingverdenen for alvor. Snart vil AI-boter kunne skrive profiltekster, velge bilder og til og med sende meldinger for brukere på datingapper.

Selskapet Match Group, som eier blant annet Tinder og Hinge, har kunngjort at de satser tungt på AI-funksjoner. Blant verktøyene som rulles ut, er hjelp til bildevalg, meldingsskriving og personlig «coaching» for brukere som sliter med datinglivet. Dette skriver The Guardian.

Les også: Studier fra OpenAI og MIT viser sammenheng mellom ensomhet og bruk av ChatGPT

Kritikk fra eksperter

Selv om formålet er å hjelpe, uttrykker forskere bekymring for hva denne utviklingen kan gjøre med ektheten og mellommenneskelige forbindelser på digitale plattformer. De advarer mot at brukere som blir avhengige av AI-assistenter kan få problemer når de møter noen ansikt til ansikt uten hjelp fra mobilen.

I Storbritannia har forskeren Luke Brunning fra Universitetet i Leeds organisert et opprop hvor han og flere titalls akademikere fra Europa og Nord-Amerika ber om regulering av AI i datingapper. De mener at det ikke er forsvarlig å løse sosiale utfordringer som følge av teknologi ved å introdusere enda mer teknologi – særlig når den er uregulert.

Kan forverre problemer

Ifølge forskerne kan den raske innføringen av AI på datingplattformer forverre ensomhet, svekke sosiale ferdigheter og forsterke algoritmiske skjevheter knyttet til blant annet rase og funksjonsvariasjon. De mener at AI i denne sammenhengen ikke bare kan bidra til utmattelse og overfladiske samtaler, men også gjøre det lettere å manipulere og bedra andre brukere.

AI-assistenter på datingapper, ofte kalt «digital wingman», har allerede vært brukt av enkeltpersoner. Ifølge The Guardian har i ett tilfelle en bruker latt ChatGPT sende meldinger til over 5 000 kvinner på Tinder. Han endte opp med å møte kvinnen som nå er hans forlovede.

Brunning understreker at han ikke er motstander av datingapper, men mener at bransjen først og fremst er til for selskapenes fortjeneste ikke brukernes beste. Han påpeker at datingapper i liten grad reguleres, til tross for at de, i likhet med sosiale medier, påvirker folks psykiske helse og sosiale liv. Det gjør det ekstra viktig at de får større politisk og regulatorisk oppmerksomhet.

Lover å være ansvarlige

Både Match Group og Bumble har uttalt at de ønsker å bruke AI på en etisk og ansvarlig måte, og at målet ikke er å erstatte menneskelige relasjoner, men å forbedre dem. De lover at brukerens sikkerhet og tillit skal stå i sentrum.

I Storbritannia påpekte kommunikasjonsmyndigheten Ofcom nylig at den nye Online Safety-loven også gjelder for skadelige AI-chatboter. Plattformene vil derfor få plikt til å beskytte brukere mot ulovlig innhold og aktivitet, inkludert AI-modeller som potensielt kan føre til skade.

Neste gang du går på date spør deg selv: Er det egentlig den du snakket med, eller bare et veldig sjarmerende AI?

Les også: Føler du deg styrt av mobilen: Her er hvordan algoritmen manipulerer deg

Annonse