Følg oss her

Teknologi

Hva er Signal? – meldingsappen som er helt privat

Meldingsappen Signal blir mer og mer populær, men hvordan skiller den seg ut fra de andre?

Publisert

d.

Foto: Boumen Japet / Shutterstock

Signal er en meldingstjeneste kjent for sine sterke personvernfunksjoner. Den brukes både på iPhone og Android og har lenge vært populær blant journalister, aktivister og andre som ønsker sikker kommunikasjon. Men nylig ble appen trukket inn i en kontrovers da det ble kjent at medlemmer av USAs regjering hadde brukt Signal til å diskutere militære angrep – noe som har reist alvorlige spørsmål om sikkerheten. Appen har også fått kritikk for at den hyppig blir brukt for kriminelle aktiviteter.

Les også: Du har rett til ditt privatliv: her er tegnene på at partneren din overvåker deg

Selv om Signal gir mer beskyttelse enn mange andre meldingsapper, er det ikke laget for å håndtere sensitiv informasjon som statshemmeligheter. Appens sikkerhet avhenger ikke bare av kryptering, men også av hvem du kommuniserer med, og hvor sikre enhetene deres er. Dette skriver CNN.

Ende-til-ende kryptering

Signal bruker ende-til-ende-kryptering som standard. Dette betyr at meldinger er kryptert på vei mellom avsender og mottaker, slik at ingen utenforstående – ikke engang Signal selv – kan lese dem. Signal har heller ikke tilgang til metadata som brukernavn eller profilbilder. Meldingshistorikken lagres på enheten din, ikke i skyen, og meldinger som ikke kan leveres med en gang, blir midlertidig lagret og sendt når mottakeren er online.

Appen eies av en ideell stiftelse, ikke et kommersielt selskap som Meta (eier av WhatsApp og Instagram) eller Apple (som tilbyr iMessage). Signal er reklamefri, har ingen sporingsverktøy, og lar brukerne sette meldinger til å forsvinne automatisk – fra 30 sekunder til fire uker.

En annen viktig funksjon er «sikkerhetsnummeret» – en unik kode for hver samtale som lar deg bekrefte at du snakker med riktig person. Dette er spesielt nyttig for å forhindre at noen utgir seg for å være en annen.

Andre apper tilbyr også kryptering, men kan samtidig samle inn andre typer informasjon – som kontaktlister eller bruksdata. Signal skiller seg ut ved at hele plattformen er bygget rundt personvern.

Hvordan kommer du i gang med Signal?

Appen kan lastes ned gratis fra App Store eller Google Play. For å opprette en konto må du ha et telefonnummer som kan motta en SMS eller en oppringing for å bekrefte identiteten din. Du kan likevel velge å skjule nummeret ditt for andre brukere på plattformen.

Når du åpner appen, kan du starte en ny samtale via meldingsikonet. Du kan søke etter kontakter som allerede bruker Signal, eller legge til noen ved hjelp av brukernavn eller telefonnummer.

Hvis du bytter telefon, må du overføre samtalehistorikken fra den gamle enheten, da alt lagres lokalt. I appen kan du tilpasse samtaler, sette meldinger til å forsvinne, dempe varsler og gi kontakter egne kallenavn.

For ekstra sikkerhet kan du også skjule meldingsinnhold når du bytter mellom apper, og aktivere ulike innstillinger for personvern.

Det er likevel viktig å huske at selv med kryptering er meldingene synlige for mottakeren. Personvernet gjelder for alt mellom deg og den andre parten – men ikke nødvendigvis hos den andre parten.

Signal gir altså sterke personvernverktøy – men de fungerer best når brukerne også er bevisste på hvordan de bruker dem.

Les også: Vil tvinge kryptert meldingsapp til å lagre meldinger

Annonse