Følg oss her

Mobil

Vil tvinge kryptert meldingsapp til å lagre meldinger

Publisert

d.

Boumen Japet / Shutterstock

Den svenske regjeringen har lagt frem et forslag som kan tvinge krypterte meldingsapper som Signal til å lagre meldinger, slik at politiet og Säkerhetspolisen kan få tilgang til dem under etterforskning.

Forslaget har skapt sterke reaksjoner, og Signal truer nå med å trekke seg helt ut av det svenske markedet dersom loven vedtas.

Les også: Flere mobiltelefoner har grønn eller oransje prikk: Ser du den, bør du være bekymret

Vil svekke kryptering for å bekjempe kriminalitet

Regjeringen begrunner lovforslaget med at det vil gi myndighetene bedre verktøy til å bekjempe kriminalitet.

Ifølge SVT mener svenske myndigheter at politiet trenger tilgang til elektronisk kommunikasjon for å kunne etterforske alvorlige forbrytelser.

Med dagens ende-til-ende-kryptering er det umulig for tredjepart å lese meldingene, noe som gjør det vanskelig for politiet å avdekke kriminell aktivitet som planlegges gjennom slike tjenester.

Dersom forslaget vedtas, vil selskaper som tilbyr krypterte meldingsapper bli pålagt å lagre meldingene i en periode, slik at politiet kan be om innsyn i dem ved behov.

Men dette møtes med hard motstand fra personvernforkjempere og teknologieksperter.

Signal nekter – vurderer å trekke seg fra Sverige

Signal, en av verdens mest anerkjente krypterte meldingsapper, avviser at en slik løsning er mulig uten å kompromittere hele appens sikkerhet.

Meredith Whittaker, leder for Signal-stiftelsen, sier til SVT at de heller vil forlate det svenske markedet enn å svekke brukernes sikkerhet.

"I praksis innebærer dette at de ber oss bryte krypteringen som er grunnlaget for hele vår virksomhet. Det er en grunnleggende trussel mot privatliv og sikkerhet", sier Whittaker.

Hun advarer om at å skape en "bakdør" for myndigheter betyr at også ondsinnede aktører kan utnytte sårbarhetene, noe som potensielt kan sette brukerne i fare.

Svensk forsvar advarer mot konsekvensene

Mens politiet og Säkerhetspolisen støtter forslaget, er Försvarsmakten, det svenske forsvaret, langt mer kritiske. Ironisk nok har de selv begynt å bruke Signal for å unngå avlytting, og advarer om at en svekkelse av appens sikkerhet kan føre til at også fiendtlige aktører kan utnytte sårbarhetene.

Dette setter regjeringen i en kinkig situasjon, der sikkerhetstjenestene er splittet i synet på om mer overvåkning faktisk vil styrke sikkerheten.

Hva skjer videre?

Lovendringen er ennå ikke vedtatt, men dersom den blir det, kan Sverige bli det første landet i Europa til å kreve at meldingsapper med ende-til-ende-kryptering lagrer brukerdata.

Dette vil kunne få store konsekvenser, ikke bare for Signal, men også for andre tjenester som WhatsApp og Telegram, som baserer seg på lignende teknologi.

Les også: Ønsker tilgang til krypterte brukerdata hos Apple

Yvonne Thomsen har over 30 års erfaring som journalist og en urokkelig nysgjerrighet på alt som beveger seg innen teknologi og innovasjon. Hun er ikke noe teknisk geni – og det er nettopp derfor hun brenner for å gjøre kompliserte temaer forståelige for folk flest. Yvonne elsker å lære nye ting, og tar leserne med seg inn i teknologiens verden med et skarpt blikk, engasjement og en praktisk tilnærming. Hos Teksiden.no bidrar hun med artikler som gjør det lettere å ta gode valg i en digital hverdag, enten det handler om mobilabonnement, kunstig intelligens eller hvordan du unngår digitale svindelfeller

Annonse