Uncategorized
Nytt prisverktøy kan ha ført til tap på 200 millioner kroner
Nytt grep fra Google truer netthandelen.

Nettbutikken Blivakker oppdaget nylig at konkurrentene har tatt i bruk et nytt prisverktøy fra Google. Gründer Einar Øgrey Brandsdal frykter at dette har kostet selskapet mellom 150 og 200 millioner kroner i tapt omsetning. Det skriver E24.
Les mer: Google lanserer en splitter ny digital assistent: Slik bruker du den
Verktøyet, kjent som Google Automated Discounts (GAD), har vært i bruk av flere konkurrenter i månedsvis uten at Blivakker var klar over det. I denne perioden opplevde selskapet et kraftig fall i nettsalget, mens de fysiske butikkene fortsatte å prestere godt. Brandsdal forklarer at selskapet lenge forsøkte å finne årsaken til nedgangen, men uten å lykkes – helt til de oppdaget hvordan konkurrentene brukte Googles løsning til å tilby lavere priser gjennom annonser.
Dynamisk prising påvirker konkurransen
Googles verktøy justerer automatisk priser basert på konkurranse og forbrukeratferd. Nettbutikker må gi Google informasjon om kostnader og minstepris, og deretter sørger teknologien for dynamisk prising. Kundene kan dermed oppleve å få lavere priser via Google-annonser enn ved å handle direkte i nettbutikken.
Dette har ført til at Blivakker har måttet senke prisene for å konkurrere, men Brandsdal mener dette ikke er en bærekraftig løsning. Han beskriver det som et system der bare enkelte varer blir rabattert, noe han sammenligner med lokketilbud.
Juridisk usikkerhet stopper Blivakker
Til tross for at flere konkurrenter allerede benytter GAD, ønsker ikke Blivakker å ta i bruk løsningen. Årsaken er frykten for å bryte markedsføringsregler. Brandsdal peker på at norsk lov krever at førpriser i kampanjer må være de laveste prisene fra de siste 30 dagene, og det er uklart om Googles dynamiske prising omfattes av disse reglene.
Blivakker har tidligere mottatt gebyr fra Forbrukertilsynet og ønsker ikke å risikere nye bøter. De har derfor sendt en forespørsel til tilsynsmyndigheter i Norge, Sverige, Danmark og Finland for å få en juridisk avklaring.
Krever svar fra myndighetene
Selskapet mener det er nødvendig med en tydeligere regulering av dynamisk prising i digitale markedsplasser. De har bedt Forbrukertilsynet om å vurdere utfordringene knyttet til denne praksisen og håper på en avklaring snarest mulig.
Brandsdal understreker at konkurransesituasjonen har blitt utfordrende, og han er bekymret for at Google i praksis vil kunne dominere markedet fullstendig. Google Norge har foreløpig ikke kommentert saken.
Les mer: Prøv det ut: Google gjør det enklere å fjerne informasjon om deg selv fra nettet