Følg oss her

Streaming

Derfor bør du droppe apper på smart-TV-en din

GUIDE: Smart-TV-en din er kanskje ikke så smart som du tror. Her er fem gode grunner til å unngå å bruke apper direkte på TV-en.

Publisert

d.

Foto: Shutterstock

I dag kommer de fleste TV-er med innebygde apper, men det betyr ikke nødvendigvis at det er den beste løsningen.

Her er fem grunner til å la være å bruke dem:

  • Appene har ofte dårlig støtte
  • Smart-TV-er har som regel trege prosessorer
  • Vi oppgraderer TV-er sjeldnere enn andre enheter
  • Du må dele data med TV-produsenten
  • Bilde- og nettverksytelse kan være dårligere

Tenk på smart-TV-en som en stor smarttelefon. Da gir disse fem punktene desto mer mening.

Les mer: Sony lanserer nye budsjettvennlige ørepropper – og gir gamle modeller en fargerik makeover

Ikke alltid så smart

På samme måte som på mobilen, er appene innebygd i TV-ens operativsystem – for eksempel Samsungs Tizen, LGs webOS eller Android TV. Men i motsetning til Android-telefoner, får smart-TV-plattformene ofte langt mindre utviklerfokus.

Det hender at strømmetjenester velger å ikke støtte enkelte TV-operativsystemer i det hele tatt. Og selv når en app finnes, kan det ta lang tid før den får nødvendige oppdateringer eller funksjoner som finnes på andre plattformer.

I noen tilfeller er det ikke engang ekte apper som tilbys – men snarere nettleserbaserte «snarveier», såkalte bookmark-apper. Hvor selve tjenesten oppdateres i bakgrunnen, men selve appen i app-butikken blir stående urørt.

Treg ytelse og dårlig respons

En annen utfordring er at mange TV-produsenter prioriterer bildekvalitet fremfor prosessorkraft. Resultatet er at apper kjører tregt, hakker eller henger. Den eldende maskinvaren fører også til dårligere brukeropplevelse over tid – akkurat som vi kjenner det fra gamle mobiler eller PC-er.

Det handler ikke bare om hastighet, men også om stabilitet, nettverk og hvor godt produsenten vedlikeholder programvaren. Derfor er en ekstern strømmeenhet ofte et langt bedre valg.

Du deler mer enn du tror

En viktig, men ofte oversett problemstilling, er personvern. Når du bruker smart-TV-ens innebygde funksjoner, samtykker du gjerne til å dele data med produsenten – og i noen tilfeller med tredjepartsleverandører.

Mens aktører som Apple legger vekt på personvern, er det mange TV-produsenter som benytter dataene til kommersielle formål. Har du kjøpt et TV-apparat fra en mindre kjent produsent, kan det hende at deler av kjøpet ditt finansieres gjennom videresalg av brukerdata.

Et alternativ til å kjøpe ny TV

Om du nå vurderer å bytte ut TV-en, finnes det enklere løsninger. I stedet for å kjøpe en ny skjerm, kan du heller investere i en ekstern enhet som Apple TV, Android TV-boks eller Amazon Fire TV. Disse oppdateres oftere, yter bedre og gir deg mer kontroll – både over brukeropplevelsen og dine egne data.

Les også: Smart-TV-er overvåker skjerminnhold i sanntid: Spionerer på brukerne

Annonse