Teknologi
Droner inntar Mount Everest: Kan revolusjonere klatring for alltid
Med spesialbygde droner som leverer utstyr og redder liv, står Everest-klatringen foran et teknologisk gjennombrudd.

Under årets klatresesong blir Everest for første gang betjent av en flygende hjelpemann: AI-drevne droner. Det nepalske selskapet Airlift Technology har begynt å bruke droner til å transportere stiger, tau og oksygen til farlige områder som Khumbu Icefall, en del av ruten mellom Base Camp og Camp One.
Les også: Elbiler kan forurense mer enn diesel – men ikke fra eksosen
Fra syv timer til sju minutter
Der Sherpaene bruker opptil syv timer på å krysse isfallet, flyr dronene strekningen på bare sju minutter. Med mulighet for å levere livsviktig utstyr uten at noen må sette sin egen sikkerhet i fare, kan dette bety færre dødsfall og en tryggere arbeidsdag for de erfarne fjellguidene.
Etter tragedie kom ideen
Ideen fikk fart etter at tre Sherpaer omkom i et snøskred i 2023. Da begynte ekspedisjonsleder Mingma G Sherpa å undersøke droneteknologiens muligheter. Samtidig testet Airlift mulighetene for 3D-kartlegging i området, og slik ble samarbeidet født.
Fra utstyr til redning
Dronene brukes ikke bare til å levere utstyr – de kan også frakte ned søppel, levere medisiner og bidra i søk- og redningsoperasjoner. I fjor fjernet én drone 500 kilo søppel i over 40 flyvninger. Hver enhet koster rundt 700 000 kroner og kan bære 20 kilo per tur. følge CNN vurderer Airlift å øke bruken av dronene etter de vellykkede testene.
Et tryggere yrke for Sherpaene
28 år gamle Dawa Janzu Sherpa, som jobber i de farlige isfallene, sier dronene har halvert både tidsbruk og risiko. Han forsørger familien sin alene, og ønsker teknologien velkommen: «Jobben er risikabel, så hvis det finnes måter å gjøre den tryggere på, er jeg for.»
Klatringens naturlige utvikling
Erfarne fjellklatrere og ekspedisjonsledere mener dronebruk er en naturlig videreføring av teknologi som tidligere har gjort fjellklatring tryggere – fra satellittelefoner til avansert værvarsling. «Fjellet er fortsatt fjellet, og utfordringen er like ekte,» sier alpinist Lisa Thompson.