Teknologi
10 ting du kanskje allerede har gjort på nettet: som faktisk er ulovlig
Tror du at du aldri har gjort noe ulovlig på nettet? Tenk igjen. Her er 10 helt vanlige ting du kanskje har gjort – som faktisk gjør deg til en cyberkriminell.

Du tror kanskje du aldri har gjort noe galt på nettet. Men hva om du, uten å vite det, allerede har brutt loven digitalt? Mange vanlige nettvaner ser uskyldige ut, men kan være brudd på opphavsrett, kontrakter eller sikkerhetslover.
Her er ti eksempler på små (men ulovlige) ting mange gjør – og hvorfor det teknisk sett gjør deg til en cyberkriminell.
Du deler strømmetjenester med andre

Å dele Netflix- eller Viaplay-innlogging med venner utenfor husstanden bryter brukerbetingelsene – og kan i noen land være lisenssvindel.
Du bruker bilder fra Google i prosjekter

Dersom du bruker bilder funnet på Google i presentasjoner, blogginnlegg eller nettbutikker uten rettigheter, bryter du opphavsretten – selv om det er til privat bruk.
Du har omgått en betalingsmur

Har du brukt inkognitomodus eller slettet informasjonskapsler for å lese flere nyhetsartikler enn du har tilgang til? Det er teknisk manipulasjon av en digital sperre.
Du bruker programvare eller spill uten lisens

Å laste ned «crackede» versjoner av Photoshop eller spill er brudd på både lisensavtaler og straffeloven, selv om det bare er «for å teste».
Du har brukt andres Wi-Fi uten tillatelse

Kobling til naboens eller en kafés Wi-Fi uten godkjenning kan regnes som uautorisert nettverkstilgang – og det er ulovlig.
Du har laget en falsk profil

Enten det er på Tinder, Facebook eller Reddit – å bruke falsk identitet for å få tilgang til informasjon kan være ulovlig og bryte datalovgivningen.
Du godtar vilkår uten å lese dem – og bryter dem

Når du godtar brukervilkår uten å lese, men bruker tjenesten i strid med disse, kan det være et kontraktsbrudd som gir juridiske konsekvenser.
Du laster ned musikk fra YouTube

Bruk av YouTube-downloader for å hente musikk er i strid med YouTubes retningslinjer og kan bryte opphavsrett – også for privat bruk.
Du bruker andres passord

Å logge inn på en annen persons konto uten tillatelse – selv «bare for å sjekke noe» – er uautorisert tilgang og kan straffes.
Du deler innhold med opphavsrett på sosiale medier

Memer, filmscener og musikkdeler er ofte beskyttet. Hvis du deler uten tillatelse og plattformen ikke har avtale, kan det være brudd på åndsverkloven.