Følg oss her

Nyheter

Fire batterimyter du kan slutte å tro på

Publisert

d.

Foto: Shutterstock

Det finnes mange råd om hvordan du bør behandle batterier. Noen har rot i virkeligheten, andre stammer fra en teknologisk fortid som ikke lenger gjelder. Her er fire seiglivede batterimyter, og hvorfor de ikke stemmer.

Les også: Google strammer inn: Mange Gmail-brukere må nå oppgradere kontoen sin

Myte 1: Batterier varer lenger i kjøleskapet

Du har kanskje hørt at kjøleskapet forlenger batterienes levetid. Det stemmer ikke. Store produsenter som Duracell og Energizer advarer faktisk mot dette. Å lagre batterier i kjølige omgivelser, som kjøleskap eller fryser, kan føre til kondens. Det igjen kan skade både kontakter og tetninger.

Den ideelle oppbevaringen er et tørt sted i romtemperatur. Verken for varmt eller for kaldt. Glem altså kjøleskapet.

Myte 2: Du må ikke lade mobilen over natten

Tidligere var dette et godt råd. Det handlet om å unngå slitasje på batteriet ved å lade det for lenge. Men moderne telefoner har innebygde funksjoner som beskytter batteriet automatisk. De stopper ladingen ved rundt 80 prosent og venter med resten til du nærmer deg oppvåkning.

Har du en iPhone, heter funksjonen "optimalisert batterilading". På Android kalles det gjerne "adaptiv lading". Så lenge dette er aktivert, trenger du ikke bekymre deg for natten.

Myte 3: Å lukke apper sparer batteri

Det føles riktig: Jo færre apper som kjører, jo mindre strøm brukes. Men slik fungerer ikke moderne mobiloperativsystemer. Når du ikke bruker en app aktivt, blir den satt i hvilemodus. Den trekker minimalt med strøm, og det å stadig lukke og åpne apper på nytt kan faktisk bruke mer batteri.

Hvis du virkelig vil spare strøm, bør du heller justere skjermens lysstyrke, slå av GPS når det ikke trengs, og aktivere strømsparingsmodus.

Myte 4: Batterier må tømmes før lading

Dette rådet stammer fra tiden da vi brukte nikkel-kadmium-batterier, som kunne utvikle såkalt minneeffekt. I dag bruker vi litium-ion i nesten alle moderne enheter. Disse har ikke minneeffekt og trives best når de ikke tømmes helt.

Faktisk har undersøkelser vist at batterilevetiden forlenges ved å holde ladestatus mellom 20 og 80 prosent. Full utlading før lading er ikke bare unødvendig, det kan være skadelig.

Les mer: Tesla cybertruck mot Lamborghini i gateløp

Annonse