Følg oss her

Mobil

Sover du dårlig: telefonen din kan være synderen

Du tror kanskje mobilen hjelper deg å koble av – men den kan være det som holder deg våken. Her er ti tydelige tegn på at telefonen forstyrrer søvnen din mer enn du tror.

Publisert

d.

Du tenker kanskje at det ikke er så farlig å sjekke mobilen før leggetid. Men skjermen kan være en skjult søvntyv – og påvirkningen er større enn du tror.

Her er ti tydelige tegn på at mobilen forstyrrer både innsovning, søvnkvalitet og restitusjon.

1. Du sliter med å sovne, selv når du er trøtt

Foto: Aleksandra Suzi / Shutterstock.com

Skjermens blå lys undertrykker melatonin – kroppens naturlige søvnhormon. Samtidig holder innholdet hjernen i gang. Du er fysisk trøtt, men mentalt overstimulert, og søvnen lar vente på seg.

2. Du sier «bare fem minutter» – og plutselig har det gått en time

Foto: F01 PHOTO / Shutterstock.com

Du skulle bare sjekke noe raskt. Men appene og algoritmene er laget for å holde på oppmerksomheten din. Tiden forsvinner, og søvnen blir kortere.

3. Du våkner om natten og sjekker mobilen

Foto: Sasun Bughdaryan / Shutterstock.com

Kroppen husker hvor mobilen ligger. Selv i halvsøvne kan du rekke ut og sjekke – og det lille lyset eller varselet kan forstyrre søvnen mer enn du tror.

4. Du våkner trøtt, selv etter mange timers søvn

Foto: pathdoc / Shutterstock.com

Søvnen har kanskje vært overfladisk. Skjermtid før leggetid kan forstyrre overgangen til dyp søvn og REM-søvn, som er avgjørende for at du skal våkne uthvilt.

5. Du får varsler hele natten

Foto: Andrey_Popov / Shutterstock.com

Selv små vibrasjoner eller lysglimt kan dra deg ut av søvnsykluser. Mange merker det ikke, men sover likevel urolig. Det gir dårligere restitusjon over tid.

6. Du bruker mobilen som vekkerklokke – og blir fristet til å sjekke den

Foto: Monkey Business Images / Shutterstock.com

Når mobilen ligger ved siden av senga, blir det fort til at du sjekker noe før du sover, og igjen med en gang du våkner. Det stjeler både ro og rytme.

7. Du drømmer mindre eller mer urolig

Foto: Phatranist Kerddaeng / Shutterstock.com

Mindre REM-søvn betyr færre eller mer fragmenterte drømmer. Det påvirker hvordan hjernen bearbeider følelser og inntrykk, og kan gjøre deg mer sårbar neste dag.

8. Du legger deg senere fordi mobilen «tok over»

Foto: Pheelings media / Shutterstock.com

Du skulle legge deg – men så ble det en video til. Og en til. Hver kveld utskyves leggetiden, og søvnmengden krymper litt mer.

9. Du bruker mobilen for å slappe av – men blir mer våken

Foto: DimaBerlin / Shutterstock.com

Du tror det hjelper å scrolle litt for å koble av. Men innholdet holder hjernen aktiv. Du hviler kanskje kroppen – men ikke sinnet.

10. Du merker fysiske tegn: hodepine, tørre øyne eller rastløshet

Foto: Perfect Wave / Shutterstock.com

Skjermen gir kroppen stressignaler. Selv om du er mentalt sliten, reagerer kroppen fysisk på overstimuleringen – og det gjør innsovningen enda vanskeligere.

Annonse