Mobil
Derfor skal du legge bort mobilen før du sovner
Blir du liggende våken etter leggetid? Du er ikke alene – og mobilen kan være årsaken.

En ny studie basert på data fra over 45.000 norske studenter viser at bruk av skjerm etter leggetid øker risikoen for søvnproblemer betydelig. Bare én time med skjerm i sengen økte risikoen for insomni med 59 prosent, og førte til gjennomsnittlig 24 minutter kortere søvn.
Les også: Føler du deg styrt av mobilen: Her er hvordan algoritmen manipulerer deg
Studien bekrefter tidligere forskning som viser sammenheng mellom skjermbruk og dårlig søvn. Men én ting overrasket forskerne: Det spilte liten rolle hva man gjorde på skjermen. Det avgjørende var hvor lenge man brukte den. Enten studentene så på film, spilte eller var på sosiale medier, så var effekten på søvnen omtrent den samme.
Forskerne tror derfor at skjermen først og fremst forstyrrer søvnen ved å stjele tid som ellers ville vært brukt til å hvile og roe ned. Dette skriver forskning.no.
Hva er insomni?
I denne studien ble studentene regnet som insomni-rammede dersom de:
- hadde problemer med innsovning, hyppige oppvåkninger, eller veldig tidlig oppvåkning minst tre dager i uken
- følte seg trøtte og slitne minst tre dager i uken
- hadde hatt disse problemene i minst tre måneder
Bruken av skjerm i sengen er svært utbredt. Tidligere undersøkelser viser at 95 prosent av studentene bruker skjerm etter de har lagt seg, og i snitt gjør de det i 46 minutter. Samtidig har søvnvansker blant unge voksne økt kraftig siden 2010. Én av tre studenter oppfyller nå kriteriene for insomni.
Folkehelseinstituttet anbefaler å legge bort skjermen 30 til 60 minutter før du skal sove, og skru av varslinger om natten.
Skjermens påvirkning på søvnen
Professor Ståle Pallesen ved Universitetet i Bergen sier at skjermbruk i sengen kan være både årsak og virkning. Mange som sliter med å sove, bruker skjerm for å døyve uro eller kjedsomhet, men skjermen kan også gjøre det vanskeligere å sovne.
Skjermens lys, særlig blått lys, kan forsinke døgnrytmen og gjøre kroppen mer våken om kvelden. På sikt kan det forskyve søvnmønsteret og føre til en mer «B-menneske»-liknende rytme.
Innholdet på skjermen spiller trolig også en rolle. Mentalt stimulerende innhold som engasjerende videoer eller nyheter kan gjøre det vanskeligere å roe ned før leggetid. Pallesen mener det ville vært nyttig om forskerne hadde spurt mer spesifikt om typen innhold, skjermtype, skjermstørrelse og om nattmodus var aktivert.
Selv om det trengs mer forskning, peker studien tydelig på at langvarig skjermbruk etter leggetid er uheldig for søvnen, uansett hva du bruker skjermen til.
Les også: Bill Gates er ikke i tvil: Dette er den tryggeste alderen for barn å begynne å bruke en mobil