Mobil
De ser deg annerledes: 10 fiktive versjoner av deg som lever i andres feed
Du poster et bilde. Du liker et innlegg. Du sier ingenting. Og plutselig har du blitt til noen du ikke kjenner igjen. Her er de digitale versjonene av deg – som andre tror er virkelige.

Du har én identitet, men internett har mange. Hver gang du poster, liker eller lar være, skapes det et bilde av deg i andres digitale bevissthet. Her er ti versjoner av deg selv som eksisterer i andres feed – og som kanskje ikke ligner virkeligheten.
1. Den alltid glade versjonen

Du deler smilende bilder, fine opplevelser og morsomme øyeblikk. For andre kan det se ut som du alltid har det bra. Men bak skjermen finnes også hverdager, bekymringer og stillhet – de bare vises ikke.
2. Den passive versjonen

Du liker ikke, kommenterer ikke og deler ikke. Noen tolker det som likegyldighet, selv om du kanskje bryr deg, tenker og følger med. Din stillhet blir en tolkning i seg selv.
3. Den politisk engasjerte (eller tause) versjonen

Liker du et innlegg om klima eller likestilling? Da tror noen du er aktivist. Reagerer du aldri? Da tror andre at du ikke bryr deg. Små digitale handlinger tolkes som sterke standpunkter.
4. Den profesjonelle versjonen

På LinkedIn ser du kanskje ut som en karriereperson med alt på stell. Men bak milepælene finnes kanskje usikkerhet, stress og forsøk som feilet – ting du ikke deler.
5. Den fraværende versjonen

Du poster sjelden eller aldri, og noen tror kanskje du har trukket deg bort. Men kanskje lever du bare utenfor skjermen. Likevel tolkes stillheten som fravær.
6. Den perfekte partneren, vennen eller forelderen

Du poster smil, klemmer og hyggelige stunder. Det kan se ut som du lever i full harmoni. Men det er bare utsnitt. De vanskelige sidene forblir usynlige – og dermed virker du feilfri.
7. Den overdrevne versjonen (formet av algoritmen)

Klikker du på noe ekstremt en gang, viser algoritmen deg mer av det. Og andre som ser hva du liker, tror kanskje du er ekstrem. Slik bygges et bilde som ikke stemmer.
8. Den gamle versjonen

Folk du ikke har snakket med på årevis, kjenner bare den gamle deg. De tenker på deg slik du var før – og leser det du poster med fortidens øyne.
9. Selfie-versjonen

Poster du mange selfies, blir du kanskje sett som selvopptatt eller overfladisk. Selv om du bare ville dele en god dag eller være kreativ, dømmes det raskt.
10. Den redigerte versjonen du ikke kontrollerer

Du blir tagget i andres bilder, stories og innlegg. Du velger det ikke selv, men det finnes der. Og det blir til en del av andres bilde av deg – uten at du kan styre det.