Mobil
10 enkle måter å avsløre en svindler på nettet
Nettet er fullt av feller, men disse 10 grepene kan hjelpe deg med å avsløre svindel før det skjer.

Nettets frihet gjør det lettere enn noen gang å kommunisere og handle – men også lettere å bli lurt.
Her er 10 konkrete og enkle teknikker som kan hjelpe deg med å avsløre en nettbasert svindler, før det er for sent.
Sjekk e-postadressen – ikke bare navnet

Svindlere elsker å bruke kjente navn som «Skatteetaten» eller «Posten». Men ser du på den faktiske e-postadressen, skjuler det seg ofte rare domener som @faktura-skatten.com eller @postnord-support.ru. Trykk på avsendernavnet for å se hele adressen, og vær skeptisk hvis det ikke kommer fra et ekte domenenavn.
Se etter skrivefeil og dårlig grammatikk

Profesjonelle aktører leser korrektur. Svindlere gjør ikke det. Klønete setninger, rare oversettelser og åpenbare skrivefeil tyder på at noe er galt. En melding med flere språkfeil er sjelden ekte.
Sjekk nettadressen – de små detaljene avslører

Nettadressen (URL-en) kan se ekte ut ved første øyekast. Men mange svindelsider etterligner seriøse sider med ekstra ord eller alternative domener. www.altinn-sikkerhet.no er ikke det samme som www.altinn.no. Sjekk alltid hva som står rett før «.no» eller «.com».
Spør deg selv: «Skyver de meg til å handle raskt?»

Svindlere spiller på frykt og tidspress. Hvis meldingen sier at kontoen din blir sperret om 5 minutter, eller du mister pakken om du ikke betaler med en gang, er det sannsynligvis fup. Seriøse aktører haster deg ikke.
Søk på deler av teksten i Google

Er du usikker, kan du kopiere deler av meldingen og lime det inn i Google. Svindelforsøk blir ofte omtalt på forum og i advarsler fra banker, politiet eller brukere. Det tar 30 sekunder og kan spare deg for mye.
Mistenkelige vedlegg? Ikke åpne dem

Zip-filer, .exe-filer eller Word-dokumenter fra ukjente avsendere er ofte virus. Selv om det står «faktura» eller «kvittering» i emnet, skal du aldri åpne en fil med mindre du er helt sikker på avsenderen.
Sjekk kontaktinformasjonen – finnes den?

Legitime bedrifter oppgir adresse, telefonnummer og e-post. Mangler det kontaktinfo, eller er den vag (som «kontakt vår support» uten konkret info), er det et rødt flagg. Test gjerne telefonnummeret eller e-posten i Google.
Bruk whois for å se hvem som eier nettsiden

Med en enkel whois-sjekk (via for eksempel whois.com) kan du finne ut når domenet ble registrert. Hvis siden hevder å være etablert i 2005, men domenet er registrert for 3 uker siden, er det sannsynligvis en fakeside.
Se hvilke betalingsmetoder som tilbys

Kryptovaluta, gavekort eller ukjente betalingsløsninger er ofte et varsel. Seriøse butikker tilbyr kortbetaling, Vipps eller faktura. Hvis du ikke får brukervennlige og sikre betalingsvalg, bør du være forsiktig.
Stol på magefølelsen

Hvis noe virker litt rart – en uvanlig tone, for godt til å være sant, eller et press du ikke føler deg komfortabel med – så lytt til den følelsen. Mange angrer etterpå og sier: «Jeg visste egentlig at det var noe galt, men…»