Bil og motor
Myter om elbillading: du bør slutte å tro på
Tror du fortsatt at hurtiglading ødelegger batteriet? Da bør du lese dette først.

Elbiler blir mer og mer vanlige, men mange lever fortsatt med gamle myter om lading. Det kan føre til dårligere vaner, unødvendig bekymring – og i verste fald slitasje på bilen.
Her er de mest seiglivede påstandene om elbillading – og hva som faktisk er sant.
Du må ikke lade elbilen hver dag – FALSKT

Det er helt greit å lade daglig, så lenge du ikke alltid lader til 100 %. Moderne batteristyring beskytter batteriet, og daglig lading er både trygt og praktisk.
Det er farlig å lade i regnvær – FALSKT

Ladestasjoner er laget for å tåle vær og vind. Lading i regn er like trygt som å bruke elektriske apparater innendørs – du risikerer ikke noe, så lenge utstyret er i orden.
Elbiler lader raskest når batteriet er nesten tomt – SANT

De fleste elbiler tar imot høyest effekt når batteriet er mellom 10 og 50 %. Etter dette går ladingen saktere for å beskytte batteriet. Det kan faktisk ta like lang tid å lade fra 80–100 % som fra 10–50 %.
Hurtiglading ødelegger batteriet – DELVIS SANT

Hyppig hurtiglading kan gi noe mer slitasje, spesielt hvis det skjer i høye temperaturer eller til full kapasitet. Men moderne biler er godt beskyttet, og normal bruk gir sjelden store problemer.
Elbilen bruker strøm selv når den står stille – SANT

Det kalles vampyrforbruk. Systemer som overvåking, batteristyring og fjernstyring trekker strøm selv når bilen er parkert – og du kan miste flere prosent over natten.
Alle ladestasjoner passer til alle elbiler – FALSKT

Det finnes ulike kontakttyper og ladehastigheter. CCS er standard for nye biler i Europa, men eldre eller importerte biler kan kreve adapter eller ha begrenset støtte.
Elbiler kan ikke lades i vanlig stikkontakt – FALSKT

Du kan lade i vanlig 230V-kontakt med riktig utstyr. Det er sakte og ikke ideelt til daglig bruk, men fungerer fint i hytter eller i nødstilfeller.
Større batteri gir raskere lading – FALSKT

Et stort batteri tar tvert imot lengre tid å lade. Ladehastighet avhenger av bilens maksimale effekt og batteriets temperatur – ikke størrelsen alene.
Lading går saktere i kulde – SANT

Kalde batterier lader tregere. Derfor bruker mange elbiler batteriforvarming, som du kan aktivere via navigasjon før du ankommer ladestasjon.
Du må aldri gå under 10 % strøm – FALSKT

Elbiler har en innebygget sikkerhetsbuffer. Selv om du er nede på 5–8 %, er det ikke direkte skadelig. Det bør ikke bli en vane, men bilen beskytter seg selv.