Følg oss her

Elbiler

Kjører du elbil som firmabil? Da betaler du for mye skatt

Nye beregninger fra Elbilforeningen viser at elbilbrukere med firmabil i snitt blir overbeskattet med opptil 26 000 kroner i året. Nå havner saken på Stortingets bord.

Publisert

d.

foto: Stellantis Norge

– Vi kan ikke fortsette med systematisk overbeskatning av firmabilbrukere som velger elbil, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

Les også: 10 skjulte kostnader ved elbiler ingen snakker om – vet du hva du egentlig betaler for

Bakgrunnen er at statens standardmodell for firmabilbeskatning langt overskrider de faktiske kostnadene elbilbrukere har. Elbilforeningen har gjennomgått tallene for 93 medlemmer, og funnet at den skattepliktige fordelen er beregnet hele 61 000 kroner høyere enn reelle bilholdskostnader i snitt.

– Beregningsgrunnlaget er utdatert og tar ikke hensyn til at lading er mye billigere enn fossilt drivstoff. Resultatet er at folk skatter for fordeler de faktisk ikke får, sier Bu via en pressemelding fra NTB.

Elbilforeningen har fått over 200 henvendelser fra medlemmer som reagerer på den urimelige beskatningen. Ifølge foreningens beregninger førte dette i fjor til at mange firmabilister betalte mellom 21 000 og 26 000 kroner for mye i skatt.

Nå blir det politisk sak

Etter press fra blant annet Elbilforeningen og Norges Bilbransjeforbund har FrP fremmet et forslag i Stortinget om å gjennomgå hele firmabilbeskatningen. De ønsker at statens satser og beregningsgrunnlag skal reflektere faktiske kostnader for bilhold.

– Vi heier på FrP her og håper det blir flertall for en full gjennomgang. Her trengs det virkelig endringer, sier Bu.

Snudde – så snudde de igjen

Et kjent eksempel er firmabilbruker Emil Lysø, som i 2023 ble beskattet for nesten 134 000 kroner. Etter å ha klaget og dokumentert faktiske kostnader, fikk han medhold – og fordelen ble redusert med over 60 000 kroner. Han fikk beskjed om at han skulle få tilbake 26 000 kroner.

Men kort tid etter snudde Skatteetaten og avviste klagen likevel. De valgte å forholde seg til standardregelen, og ikke til de dokumenterte, reelle kostnadene.

– Saken til Emil Lysø har vært en vekker. Nå forsøker flere av våre medlemmer å justere skattemeldingen på samme måte, men får avslag. Noen går videre med klage. Det er virkelig på høy tid at noe skjer, sier Bu.

Les også: De 10 største elbilfiaskoene – Når teknologi og drømmer kollapser

Annonse