Følg oss her

Elbiler

Få vinnere i det kinesiske elbilmarked

Kinas elbilindustri leder an i en global teknologiutvikling – men bak innovasjon og vekst skjuler det seg en brutal priskrig som gjør det nesten umulig å tjene penger.

Publisert

d.

Foto: Mark E A Andrews / Shutterstock.com

Kinas marked for elbiler vokser eksplosivt og leder an i en global teknologisk revolusjon. Likevel er det få av produsentene som faktisk tjener penger. Særlig nykommere som Xpeng må balansere rask innovasjon mot en beinhard priskrig som har skapt et marked der det er få vinnere.

Les også: Ny rapport – elbiler er mer pålitelige

Under en presentasjon i Hongkong viste Xpeng frem både sin nye luksus-minivan, X9, og et konsept for en flyvende bil. Ambisjonene er store. Ledelsen ser for seg at Xpeng blir en av få overlevende i det overfylte kinesiske elbilmarkedet, ved å satse på egenutviklet kunstig intelligens, egne brikker og selvkjøringsteknologi.

Salg uten fortjeneste

Til tross for rask vekst siden den første bilen kom i 2018, har Xpeng ennå ikke levert overskudd. Det gjelder også de fleste av Kinas mange elbilprodusenter. Kun et fåtall aktører som BYD, landets største produsent av elbiler og hybrider går med overskudd.

Xpengs toppsjef He Xiaopeng sier målet er å satse globalt, blant annet i Europa, Sørøst-Asia, Midtøsten og Latin-Amerika. Der mener selskapet at det kan få bedre marginer enn i hjemmemarkedet. USA er ikke en del av planen, blant annet som følge av handelskrigen og tollbarrierer under president Trumps administrasjon.

Ifølge analysefirmaet Jato Dynamics er det nå 169 bilmerker som konkurrerer i Kina, men kun 14 av dem har en markedsandel på over 2 prosent. Dette har bidratt til ekstrem prispress. For eksempel koster BYDs elbil Seagull under 10.000 dollar – langt under prisnivået på tilsvarende modeller i Vesten. Det skriver Reuters.

Teknologikappløp med høye kostnader

Xpeng satser tungt på å utvikle egne løsninger for kunstig intelligens og selvkjøring. De første bilene med egenutviklede AI-brikker skal være klare snart. Selskapet tror at de som klarer å kombinere teknologiutvikling og produksjon internt, vil ha størst sjanse til å overleve i det kinesiske markedet.

Flere analytikere peker på at Xpengs økonomi gradvis er i bedring, men investeringsnivået er fortsatt høyt.

Noen få har lyktes

Blant de få kinesiske elbilprodusentene som faktisk tjener penger, finner man BYD, som solgte 4,2 millioner biler i fjor. Syv ganger så mange som i 2020. BYDs brede modellutvalg og høye grad av egenproduksjon har gitt store kostnadsbesparelser.

I 2024 hadde BYD et overskudd på rundt 5,5 milliarder dollar, mens Tesla med lavere inntekter leverte et overskudd på 7 milliarder dollar. Andre lønnsomme kinesiske produsenter inkluderer Chery og Geely, som begge hadde et etablert grunnlag innen fossilbiler før de gikk over til elbilproduksjon.

Blant nykommerne har Leapmotor og Li Auto lykkes med ulike strategier: Leapmotor fokuserer på rimelige modeller og kostnadseffektiv produksjon, mens Li Auto har satset på premium hybrider med forlenget rekkevidde.

En brutal kamp om fremtiden

Den harde konkurransen i Kina har både presset prisene og drevet frem teknologisk innovasjon. Ifølge Xpeng vil bare et titalls selskaper overleve i lengden. For selskapet selv er håpet fortsatt å nå lønnsomhet i løpet av året, samtidig som de tar mål av seg til å bli en global aktør i elbilrevolusjonen.

Les også: Derfor kan forsikringen på elbiler være langt dyrere enn du tror

Annonse