Datamaskiner
Windows 11: Historien bak Microsofts største tabbe på tiår
Mister du støtten neste år? Microsofts skjulte krav rammer hardt

Microsoft brøt med 30 års praksis da de lanserte Windows 11 – og det kan få store konsekvenser for både forbrukere og næringsliv når støtten til Windows 10 opphører.
Brudd med tiårig støttepolitikk
Siden Windows 2000 har Microsoft garantert minst ti års støtte for hver ny Windows-versjon: fem år med ordinær støtte, og fem med utvidet. Dette ga brukere trygghet om at maskinvare kunne brukes lenge – ofte i over et tiår. For mange var det derfor et sjokk da Windows 11 kom med strenge maskinvarekrav som effektivt blokkerte oppgradering på PC-er kjøpt så nylig som i 2018.
En rotete lansering
Windows 11 ble annonsert i juni 2021 og lansert bare fire måneder senere. Det som skulle vært en ryddig overgang, ble i stedet preget av forvirring og uklare signaler. I løpet av få dager endret Microsoft sine egne dokumenter og fjernet informasjon om at eldre PC-er kunne få oppgradering med advarsler. Tilbake sto brukere og bedrifter med uavklarte oppgraderingsalternativer og frustrasjon.
To sett krav – og en intern maktkamp
Opprinnelig hadde Microsoft laget to nivåer av krav: ett "mykt gulv" med TPM 2.0 og nyere prosessorer, og ett "hardt gulv" som tillot eldre maskiner med advarsel. Ifølge flere observasjoner ble det sistnevnte alternativet raskt fjernet etter intern strid. Resultatet var at millioner av maskiner plutselig ble ekskludert fra videre Windows-støtte.
Halvparten av PC-er støttes ikke lenger
Analytikere anslår at over 500 millioner Windows 10-maskiner ikke støtter Windows 11 offisielt. Microsoft tilbyr nå forbrukere en midlertidig løsning: ett år gratis med utvidede sikkerhetsoppdateringer (ESU), men bare hvis man har en Microsoft-konto og aktivt registrerer seg. For bedrifter tilbys tre års støtte – mot betaling.
PC-markedet krymper raskt
Microsoft hevder Windows har én milliard aktive enheter, men tallet var 1,4 milliarder så sent som i 2022. Det indikerer at rundt 400 millioner PC-er har forsvunnet fra markedet på tre år, trolig fordi mange forbrukere har valgt bort PC-er til fordel for mobil og nettbrett.
Hva skjer etter 2025?
Microsoft håper Windows 10s endelige bortfall vil føre til en bølge av PC-oppgraderinger. Men mange kan like gjerne velge å ikke kjøpe ny PC i det hele tatt. Den langsomme nedgangen i PC-markedet ser ut til å fortsette – og Microsofts håndtering av Windows 11 kan være en viktig årsak.