Datamaskiner
Programmet som skulle forenkle PC-bruk – og ble en gigantisk fiasko
I 1995 forsøkte Microsoft å gjøre det enklere for folk flest å bruke datamaskiner. Resultatet ble imidlertid en av selskapets mest berømte flopper: programvaren Microsoft Bob.

Ideen var i utgangspunktet enkel: gi Windows-brukere en mer intuitiv og visuell brukeropplevelse. Programmet presenterte et virtuelt hjemmemiljø hvor funksjoner som tekstbehandling, kalender og økonomiverktøy ble representert som objekter i et tegneserieaktig rom. Klikket du for eksempel på en papirstabel på skrivebordet, åpnet du et skriveprogram. En animert hund – som senere dukket opp som assistent i Windows XP – veiledet brukeren gjennom oppgavene.
Les også: Google Maps varsler: Vi fjerner dem alle
Men til tross for et forsøk på å gjøre teknologien mer tilgjengelig, møtte Microsoft Bob raskt massiv kritikk. Brukergrensesnittet ble oppfattet som forvirrende og lite intuitivt, og det var vanskelig å navigere uten å klikke seg frem på måfå. I tillegg var sikkerheten nærmest fraværende – blant annet kunne man tilbakestille passord uten noen form for bekreftelse.
Få solgte eksemplarer
Programmet kom på markedet i mars 1995, rett før lanseringen av Windows 95. Mens det nye operativsystemet ble en kommersiell suksess, ble Bob en fiasko og solgte kun rundt 58.000 eksemplarer. Programmet ble raskt trukket tilbake fra markedet og står i dag som et klassisk eksempel på en teknologigigants feilslåtte eksperiment.
Ironisk nok var ikke ideen bak Microsoft Bob nødvendigvis dårlig. Mange av elementene, som veiledningsfigurer og mer visuelle grensesnitt, lever videre i moderne operativsystemer og apper. Problemet var gjennomføringen – og kanskje også tidspunktet. Verken designet eller funksjonaliteten traff tiden, og resultatet ble at Microsoft måtte legge prosjektet på historiens skraphaug.
I dag nevnes Bob ofte i samme åndedrag som andre nedlagte Microsoft-produkter, som del av selskapets lange liste over eksperimenter som aldri tok av.
Les også: Microsoft 50 år: Fra garasjeprosjekt til teknologigigant