Følg oss her

Biler

Nå får du betalt for å sladre om feilparkeringer

Tipserne får pengene direkte på mobilen

Publisert

d.

Foto: Wikipedia

I Uppsala i Sverige kan du nå tjene penger på å avsløre feilparkerte biler. Det svenske selskapet Scout Park har utviklet appen Scoutpark, hvor publikum kan tipse parkeringsselskaper – og få betalt for det.

Konseptet er enkelt: Hvis du tipser om en bil som står feilparkert – for eksempel på en ladeplass uten å lade, eller uten gyldig tillatelse – og dette fører til en bot, får du 100 svenske kroner vippset rett inn på konto.

«Dette er en bedre måte å tjene penger på enn å lete etter tomflasker», sier gründeren Erik Englund til Upsala nya tidning.

Over tusen belønninger utbetalt

Foreløpig samarbeider Scout Park med parkeringsselskapet Parkia i Uppsala. Siden oppstarten er det allerede utbetalt belønning over 1000 ganger. Når en parkeringsbot i kommunen nå koster minst 600 kroner, får tipseren altså cirka en sjettedel av beløpet.

I appen finner man oversikt over parkeringsområder og tilhørende regler. Man tar et bilde av feilparkeringen og sender inn tipset via appen. Når en parkeringsvakt er på vei, får brukeren beskjed. Dersom flere tipser om samme bil, er det førstemann som får pengene.

Belønningen regnes som skattbar inntekt i Sverige.

Skaper debatt

Ikke alle er like begeistret for løsningen. Mens Scout Park-gründer Erik Englund mener ordningen bidrar til et bedre fungerende samfunn, er kommunen skeptisk.

«Den eneste konsekvensen er at de som ikke oppfører seg, ikke lenger slipper unna. I tillegg gjør man en innsats for fellesskapet. Hvis en bil står i veien for redningstjenesten, kan det få alvorlige konsekvenser», sier Englund.

Administrerende direktør i Uppsala parkering, Lennart Johannson, er mindre positiv:

«Vi tar gjerne imot tips fra publikum, men det å betale folk for å sladre blir feil», sier han til avisen.

Kan løsningen komme til Norge?

Foreløpig finnes Scoutpark kun i Sverige, men suksessen i Uppsala kan åpne for at lignende konsepter dukker opp også i Norge. Med stadig flere elbiler og økt press på parkeringsplasser, kan behovet for bedre håndheving av parkeringsregler bli aktuelt – men om vi ønsker et «angiversamfunn» på norske veier, gjenstår å se.

Les også: Nå er det slutt: Disse iPhone-modellene får ikke flere oppdateringer

Annonse