Biler
Kina dominerer nå verdens elbilmarked
En ny rapport viser hvor avhengig verdens elbilproduksjon har blitt av én enkelt stormakt.

En fersk rapport fra Det internasjonale energibyrået (IEA) viser at Kina nå dominerer verdikjeden for mineraler som er helt avgjørende for elbilbatterier. Dette gjelder både utvinning, foredling og resirkulering av materialer som kobolt, nikkel og grafitt.
Ifølge rapporten er raffineringskapasiteten blitt enda mer konsentrert enn for fem år siden. De tre største aktørene kontrollerer nå hele 86 prosent av det globale markedet for raffinerte batterimineraler, og Kina spiller den desidert største rollen.
Les også: Solceller med 40 % høyere effekt – forskere peker på én avgjørende faktor
Også nye batterityper er Kina-avhengige
Flere bilprodusenter i Vesten forsøker å utvikle batterier som er mindre avhengige av tradisjonelle materialer som litium og nikkel. Likevel klarer de ikke å frigjøre seg fra Kina.
Også innen nyere batteriteknologier som LFP (litiumjernfosfat), natrium-ion og manganbaserte batterier, har Kina en dominerende posisjon. Landet står for 75 prosent av verdens produksjon av renset fosforsyre og hele 95 prosent av høyrenhets-mangansulfat – to råstoffer som er sentrale i disse teknologiene.
Økende avhengighet og geopolitisk risiko
Kinas sentrale rolle i batteriverdikjeden skaper både avhengighet og usikkerhet. Enhver endring i kinesisk politikk, handel eller eksportregler kan få store konsekvenser for elbilindustrien globalt.
Samtidig uttrykker flere aktører bekymring for miljøstandardene og arbeidsforholdene i de kinesiske forsyningskjedene, som det ofte finnes lite innsyn i.
IEA anbefaler økt mangfold og regional produksjon for å redusere sårbarheten. Likevel peker rapporten på at utviklingen akkurat nå går i motsatt retning – med økende konsentrasjon og global avhengighet av Kina.
Les mer: Farvel til den gamle Apple TV: Dette er den største endringen på 10 år