AI
Facebook og Instagram vil bruke bildene dine: Gjør dette før det er for sent
Forbrukerrådet krever at Meta stopper trening ved hjelp av kunstig intelligens.

Fra tirsdag neste uke vil Meta bruke dine bilder, dine innlegg og annen informasjon fra Facebook og Instagram til opptrening av kunstig intelligens.
"I strid med loven", sier Forbrukerrådet, som i dag har sendt brev til Meta med krav om at selskapet igjen drar i nødbremsen og stanser utrullingen.
"Vi forventer at Meta respekterer personvernlovgivningen og ikke undergraver grunnleggende forbrukerrettigheter", sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet.
Han oppfordrer samtidig norske Facebook- og Instagram-brukere om å aktivt takke nei til opptreningen.
Les også: Apple og Meta får milliardbøter fra EU
Vil bruke personlig informasjon
Meta varsler nå at de gjenopptar treningen av kunstig intelligens basert på brukernes innhold. Planene ble opprinnelig satt på pause i fjor, etter at Forbrukerrådet klaget prosessen inn til Datatilsynet.
Det innebærer at bilder og innlegg du har delt offentlig på Facebook eller Instagram kan brukes til KI-trening fra førstkommende tirsdag, med mindre du aktivt reserverer deg.
Har du noen gang lagt ut innhold som er synlig for alle, anser Meta det med andre ord som fritt vilt for å trene opp AI. Det kan gå på bekostning av personvernet, mener Myrstad:
"Meta har tidligere dyttet folk i retning av å dele bilder og andre oppdateringer åpent på Facebook og Instagram. Mange har nok derfor mye innhold på sine sider som nå kan brukes til å trene Metas kunstige intelligens, som for eksempel bilder av barna sine", sier han.
Slik reserverer du deg mot Metas KI-trening
Ber Meta om å stanse
Forbrukerrådet reagerer som i fjor kraftig på planene, og har, i samarbeid med flere europeiske forbrukerorganisasjoner, sendt brev til Meta der det bes om full stans i all behandling av brukernes data til KI-trening.
"Vi mener at Meta ikke har rettslig grunnlag for å bruke folks bilder, tekster og annen personlig informasjon til KI-trening. Når selskapet i tillegg gjør det unødvendig vanskelig å reservere seg gjennom manipulerende design og uklare forklaringer, fremstår det i strid med loven", sier Myrstad.
Forbrukerrådet vil følge utviklingen tett, i samarbeid med både norske og europeiske personvernmyndigheter.
Da er det for sent
For når AI-opptreningen først har startet er det for sent:
"Når treningen først har startet, er det ingen vei tilbake – dataene kan ikke trekkes ut igjen av de KI-modellene som er trent opp", sier han, og legger til:
"Dette handler ikke bare om personvern. Det handler også om tilliten til teknologiselskapene og vår rett til å ha kontroll over egne data. Folk flest hadde aldri forestilt seg at personlige oppdateringer, bilder fra egen ungdomstid eller av barna, skulle bli brukt som treningsmateriale for AI."
Les også: 10 villeste AI-feil – når kunstig intelligens gikk helt galt