Følg oss her

Teknologi

7 ganger vanlige folk ble hacket: bare fordi de trykket på en lenke

Én lenke. Én feilvurdering. Og hele det digitale livet ditt kan være kompromittert. Her er sju sanne historier om vanlige folk som ble hacket – bare fordi de trykket.

Publisert

d.

Det høres kanskje uskyldig ut å trykke på en lenke. Men i praksis kan det være alt som skal til for å miste kontrollen over e-post, bankkonto og hele ditt digitale liv.

Her er sju ekte eksempler på hvordan vanlige mennesker ble ofre – bare fordi de trykket seg videre.

“Pakken kunne ikke leveres” – og så forsvant pengene

Foto: ilker isbilir / Shutterstock.com

En kvinne i 50-årene fikk en SMS fra «Posten» om at pakken hennes var forsinket og trengte et gebyr. Hun klikket på lenken og la inn kortopplysninger. Timer senere var kontoen hennes tømt. Det hele var satt opp med en falsk betalingsside.

“Se hvem som har tagget deg” – Facebook-fellen

Foto: Wachiwit / Shutterstock.com

En ung mann fikk en melding på Messenger fra en venn: “Haha, er dette deg?” Da han klikket, ble han bedt om å logge inn igjen. Men innloggingssiden var falsk – og kort tid etter ble kontoen hans brukt til å spre det samme lenket.

“Vi har funnet en feil på kontoen din” – falsk bank-e-post

Foto: pathdoc / Shutterstock.com

En pensjonist fikk en e-post fra det han trodde var banken hans, som ba ham klikke og oppdatere sikkerhetsinformasjonen. Han gjorde det – og ga uvedkommende tilgang til både BankID og nettbanken. Pengene ble overført til utlandet før banken rakk å stoppe det.

“Bekreft tilgangen din – ellers låses kontoen”

Foto: theshots.co / Shutterstock.com

En småbarnsmor fikk en e-post fra det hun trodde var Google, som advarte om at kontoen ville bli sperret. Hun klikket på lenken – og ga hackerne tilgang til Gmail, bilder og dokumenter lagret i Google Drive.

“Gratis gavekort til Rema!” – og lønna forsvant

Foto: hodim / Shutterstock.com

En mann trykket på et Facebook-innlegg om et «eksklusivt gavekort». Lenken førte til et skjema hvor han la inn personlig informasjon. Det ble brukt til identitetstyveri og opprettelse av lån i hans navn.

“Du har fått en bot – betal nå”

Foto: janews / Shutterstock.com

En mann fikk en e-post fra det han trodde var Skatteetaten om en ubetalt bot. Lenken førte til en falsk nettside der han «betalte» – men pengene gikk rett til en kriminell konto. Informasjonen ble senere brukt til å prøve å logge inn i nettbanken.

“Kontoen din er hacket – klikk her for å sikre den”

Foto: MVelishchuk / shutterstock.com

Ironisk nok ble en kvinne hacket av det hun trodde var en sikkerhetsalarm. En popup-melding dukket opp mens hun surfet på nettet, med beskjed om at kontoen hennes var i fare. Hun trykket – og lastet ubevisst ned en app som ga full tilgang til telefonen hennes.

Annonse