Teknologi
10 «smarte» dingser som ble litt for creepy
Smart teknologi skal gjøre livet enklere – men noen ganger føles det mer som å være med i en thriller. Her er 10 eksempler på dingser som gikk altfor langt.

Teknologi som skal hjelpe oss, kan noen ganger krydre hverdagen med en uventet dose overvåkning, ubehag – og direkte skrekkfilmstemning.
Her er ti virkelige tilfeller hvor smarte gadgets gikk litt for langt.
Babycallen som begynte å snakke tilbake

Et ungt foreldrepar fikk sjokk da babycallen deres plutselig begynte å snakke med en ukjent mannsstemme midt på natten. Enheten var koblet til WiFi og hadde kamera og mikrofon, og noen hadde klart å hacke seg inn. Foreldrene beskrev det som en digital marerittnatt.
Robotstøvsugeren som tok bilder på badet

En testbruker av en robotstøvsuger oppdaget at bilder av henne på toalettet var blitt fanget av AI-kameraet og brukt i treningsdata. Bildene ble lastet opp automatisk til produsentens server. Privatlivets fred ble alvorlig krenket.
Smart-høyttaleren som sendte samtaler til kollegaen

Et par diskuterte husrenovering da en kollega plutselig ringte og sa at de hadde fått tilsendt en lydfil. Alexa-enheten deres hadde, helt uten samtykke, tatt opp samtalen og sendt den videre. En «svært sjelden feil», sa produsenten.
Dørlåsen som nektet å slippe eieren inn

Etter en lang arbeidsdag kom en mann hjem og fikk ikke låst opp døra. Den smarte låsen hadde fått en oppdatering og klarte ikke lenger å gjenkjenne kontoen hans. Kundeservice ba ham vente. Han endte opp med å sove hos en venn.
Speilet med kamera som lastet opp bilder

Et high-tech speil med hudanalyse og innebygd kamera sendte automatisk bilder til produsentens servere. Mange brukere forstod ikke at de hadde gitt samtykke til det i vilkårene. Det skapte stor debatt om grensene for privatliv.
Kjøleskapet som sladret

Et WiFi-kjøleskap foreslo «sunnere valg» basert på hva brukeren spiste. Systemet logget matvaner og mønstre. Da eieren fikk kommentaren om isspising, reagerte de med sjokk over kjøleskapets dømmende tone.
Termostaten som lyttet hele tiden

En smart-termostat med stemmestyring viste seg å ta opp samtaler konstant – og lagre dem i skyen. Produsenten hevdet dataene var anonymisert, men mange brukere følte seg overvåket i eget hjem.
Leketøysroboten som stilte skumle spørsmål

En snakkende bamse koblet til internett begynte å spørre barn hvor foreldrene var, og hva adressen deres var. Flere land forbød produktet etter sikkerhetsavsløringer.
Smart-TV-en som lyttet til alt

En TV-modell ble avslørt i å samle inn stemmer, søk og seervaner – og sende dem tilbake til produsenten. Funksjonen var aktivert som standard, og brukerne var ikke klar over det.
GPS-sporeren som aldri skrudde seg av

En GPS-enhet for biler fortsatte å sende posisjonsdata selv etter at den var deaktivert. Systemet logget bevegelsene døgnet rundt. Brukere beskrev det som konstant digital overvåkning, uten pause.