AI
Eier du en Alexa? Nå sendes alt du sier til Amazon

Amazon lanserer sin nye stemmeassistent-tjeneste Alexa+ den 28. mars. Tjenesten er bygget på generativ kunstig intelligens og lover en smartere og mer personlig brukeropplevelse. Men endringene medfører også betydelige konsekvenser for personvernet – og det gjelder alle brukere av Echo og smarthus-enheter, ikke bare de som velger å ta i bruk Alexa+.
Les også: 10 avgjørende beslutninger Jeff Bezos tok som endret verden
Alexa+ introduserer blant annet personlig stemmegjenkjenning, forbedret kalenderhåndtering, integrasjon med Ring sikkerhetssystemer og enklere produktkjøp. Tjenesten blir en del av Amazon Prime-abonnementet, mens andre kan tegne abonnement separat for angivelig 210 kroner eller 20 dollar.
Men i forkant av lanseringen har Amazon varslet at Echo-enheter ikke lenger vil kunne behandle stemmekommandoer lokalt på enheten. I praksis betyr dette at alt du sier til Alexa nå må sendes til Amazons nettskytjenester – også hvis du ikke abonnerer på Alexa+. Dette melder mediet popular science.
Kan ikke velge lenger
Tidligere hadde brukere muligheten til å aktivere en innstilling kalt «Ikke send stemmeopptak», som lot Echo utføre enkle kommandoer uten å laste lydopptak opp til skyen. Denne funksjonen blir nå fjernet.
Amazon forklarer endringen med at de nye AI-funksjonene krever mer datakraft enn det som er tilgjengelig lokalt på enhetene, og at de derfor må benytte sine sikre nettskyservere for å prosessere lydopptak.
Endringen rammer alle brukere – også de som ikke er interessert i Alexa+. Hvis du fortsetter å hindre lagring av stemmeopptak, vil det blant annet føre til at personlig stemmegjenkjenning ikke fungerer. Resultatet er at enkelte funksjoner, som personlige spillelister, handlepreferanser og påminnelser, mister funksjonalitet.
Har mottatt kritikk tidligere
Amazon hevder at alle stemmeopptak er kryptert og blir slettet etter behandling. Likevel har selskapet tidligere fått kritikk for sin håndtering av personvern. I 2023 måtte Amazon blant annet betale erstatning for manglende sletting av data fra barn som brukte Alexa og Ring-produkter. Det kom også frem at ansatte hadde hatt tilgang til private videoopptak fra brukeres hjem, og at stemmeopptak tidligere har blitt brukt som bevis i rettssaker.
Fram til 2019 ble Alexa-opptak lagret på ubestemt tid, og først etter press fra brukere ble det mulig å deaktivere denne funksjonen. Det ble også rapportert at ansatte lyttet til store mengder opptak som ledd i utviklingen av Alexa sin språkgjenkjenning.
Spørsmålet er hvor mange brukere som er villige til å gi fra seg mer av sitt personvern for å få tilgang til de nye tjenestene. Det mest problematiske er at valgmulighetene er sterkt begrenset – også for dem som helst vil la være å bruke Alexa+.
Les også: De mest sjokkerende tech-oppkjøpene noensinne – Ble vi lurt?