Følg oss her

Nyheter

Det smaker rett og slett bedre

Men hvorfor?

Publisert

d.

Et enkelt måltid etter en lang dag i skogen kan smake himmelsk. Men hva er det egentlig som gjør at mat tilberedt over bål føles som en gourmetopplevelse, selv med bare pølser, et pinnebrød og en sliten kjele?

Et sanselig samspill

Smaken av mat er aldri bare smak. Det handler om lukt, tekstur, temperatur og minner ifølge en artikkel som først ble omtalt av Popsci. Rundt et bål aktiveres hele sanseapparatet. Du kjenner varmen, hører knitringen, ser glørne danse og puster inn aromaen fra både maten og veden. Det skjer noe med hele kroppen, og det forsterker smaken.

En viktig faktor er det som kalles retronasal lukt, lukten som stiger opp fra munnhulen til nesen når du tygger. Når du spiser ved bålet, får du dobbelt opp: både fra maten og røyken rundt deg.

Kjemien bak smaken

Når mat grilles over ild, skjer det kjemiske prosesser som gir mer smak. En av dem er Maillard-reaksjonen, som oppstår når proteiner og sukker varmes opp sammen. Det gir den gylne stekeskorpen – og smaken – vi forbinder med alt fra brød til marshmallows.

Samtidig tilfører veden noe helt eget. Røyken inneholder aromastoffer som faktisk binder seg til maten og gir en umamirik og kompleks smak, ofte med et hint av sødme eller bitterhet. Det er en type smaksdybde du rett og slett ikke får til på en vanlig kjøkkenkomfyr.

Natur og følelser forsterker opplevelsen

Det handler ikke bare om hva du spiser, men hvor og hvordan. Når du er ute i naturen, senkes stressnivået, oppmerksomheten skjerpes, og smaksløkene følger med. Du er rett og slett mer mottakelig.

Og så er det innsatsen. Når du har båret veden, tent flammene og rørt i gryta selv, smaker maten bedre, nettopp fordi du har jobbet for den. Dette kalles innsatsrettferdiggjøring, og er godt dokumentert i psykologien.

Et av våre eldste ritualer

Å samles rundt et bål for å spise er kanskje det eldste sosiale ritualet vi har som art. Forskere mener vi har brukt ild til matlaging i over én million år. Ilden gjorde maten tryggere, men også samværet rikere.

Rundt bålet faller alt litt til ro. Noen lager maten, andre forteller historier. Det blir et lite samfunn i miniatyr, et øyeblikk av ro og nærhet. Og smaken? Den setter seg ikke bare i tungen, men i minnene.

Annonse