AI
Endringer i Android: Nå får Gemini tilgang til appene dine
Med mindre du gjør noe

I går trådde viktig endring i kraft på Android-enheter: Googles AI-tjeneste Gemini vil nå kunne samhandle med tredjepartsapper – selv om brukeren tidligere har forsøkt å blokkere dette. For dem som ønsker å beholde kontrollen over personvernet, kan det være nødvendig å ta grep.
AI-integrasjon uten tydelig samtykke
Google varslet nylig brukerne sine via e-post om endringen. Der fremgår det at Gemini nå kan samhandle med apper som WhatsApp, Telefon og Meldinger – uavhengig av om innstillingene for «Gemini apps activity» er slått av.
Samtidig hevder Google at brukere som allerede har deaktivert disse funksjonene, ikke trenger å gjøre noe – uten å forklare hvordan dette faktisk fungerer i praksis. Det gis heller ingen konkret instruksjon for hvordan man kan fjerne Gemini helt fra enheten.
Manuell fjerning er teknisk krevende
I mangel på offisiell veiledning har blant annet personverntjenesten Tuta forsøkt å fylle kunnskapshullet. De anbefaler blant annet å deaktivere Gemini-aktivitet og – hvis mulig – avinstallere appen helt.
Men det å fjerne Gemini fra Android-enheter er ingen enkel oppgave. Det krever blant annet bruk av kommandolinjeverktøyet Android Debug Bridge (ADB). Forsøker man å avinstallere pakken med kommandoen adb shell pm uninstall com.google.android.apps.bard
, kan man få feilmeldingen DELETE_FAILED_INTERNAL_ERROR
, noe som tyder på at appen enten ikke kan fjernes – eller aldri var installert.
Uklar og motstridende informasjon
Googles støtteartikler og e-poster gir sprikende og til dels forvirrende informasjon om hvordan funksjonen fungerer – og hvordan man slår den helt av. Enkelte sider hevder at data ikke lagres, mens andre presiserer at aktiviteten lagres i opptil 72 timer – uansett om funksjonen er aktivert eller ikke.
"Det er vanskelig å vite om Gemini faktisk er deaktivert eller bare midlertidig satt på pause", skriver en journalist som forsøkte å undersøke dette på sin egen Pixel 7.
Kritikk av integrasjonen
Sammenligninger trekkes nå med Microsofts kontroversielle binding mellom Internet Explorer og Windows på 1990-tallet – en kobling som førte til langvarige rettssaker om konkurransebegrensning.
Selv om mange brukere kan oppleve Gemini som nyttig – for eksempel til å sende meldinger, starte anrop eller sette påminnelser – er det også en stor gruppe som ikke ønsker at kunstig intelligens samhandler med appene deres.
For disse brukerne fremstår Googles endringer som et brudd med tidligere valgfrihet – og inntil videre finnes det få tydelige svar.