Teknologi
Topp 10 ganger Elon Musk nesten mistet alt
Se de 10 mest dramatiske øyeblikkene der Musk sto på randen av økonomisk ruin og fiasko – og hvordan han kjempet seg tilbake.

Elon Musk blir ofte sett på som en ustoppelig kraft i teknologiverdenen, men bak suksesshistoriene skjuler det seg øyeblikk hvor alt var nær ved å falle sammen. Flere ganger sto Musk på randen av økonomisk ruin, totale fiaskoer og personlige nederlag som kunne ha ødelagt karrieren hans for alltid.
Her er de 10 mest dramatiske øyeblikkene hvor Elon Musk nesten mistet alt.
1. Nesten konkurs med Zip2

Da Elon Musk solgte Zip2 i 1999, var det en suksess, men veien dit var preget av kaos. Musk ble nesten kastet ut av sitt eget selskap fordi investorene mente han manglet ledererfaring. Hvis ikke salget til Compaq hadde gått gjennom, kunne Musk stått igjen med bare gjeld og et ødelagt rykte.
2. PayPal-kuppet

Etter Zip2 kastet Musk seg over X.com, som senere ble til PayPal. Men kort tid etter sammenslåingen med Confinity ble Musk avsatt som CEO mens han var på bryllupsreise. Hvis ikke PayPal hadde blitt solgt til eBay kort tid etter, kunne Musks drøm om en stor teknologiseier ha endt i total fiasko.
3. SpaceX’ tre første rakettoppskytninger mislyktes

De første tre oppskytningene med SpaceX’ Falcon 1-rakett endte alle i fiasko. Musk brukte nesten hele formuen sin på å finansiere SpaceX. Hvis den fjerde oppskytningen også hadde feilet, ville SpaceX blitt lagt ned, og Musk ville ha mistet både penger, troverdighet og fremtidsmuligheter i romindustrien.
4. Tesla Model S-produksjonen nesten knuste selskapet

Under produksjonen av Tesla Model S gikk selskapet nesten tom for penger. Musk måtte personlig låne penger for å holde selskapet i live. Mange ansatte ble sagt opp, og Tesla var på randen av konkurs før en ny investeringsrunde reddet selskapet i siste liten.
5. Finanskrisen i 2008

Året 2008 var et mareritt for Musk. Både Tesla og SpaceX var i ferd med å gå tom for midler, og Musk måtte velge hvordan han skulle fordele sine siste penger mellom de to selskapene. Han satte personlig hele formuen sin på spill og endte flere ganger med å måtte låne penger til husleie og personlige utgifter.
6. Tesla Model 3s «produksjonshelvete»

Da Tesla startet produksjonen av Model 3, undervurderte Musk alvorlig kompleksiteten. Produksjonsproblemer, forsinkelser og tekniske feil trakk selskapet ut i en dyp krise. Tesla brente milliarder av dollar og var ifølge Musk selv bare måneder unna konkurs.
7. «Funding secured»-tweeten

I 2018 twitret Musk at han vurderte å ta Tesla av børsen med «funding secured». Det skapte kaos på aksjemarkedet og tiltrakk seg oppmerksomhet fra de amerikanske finansmyndighetene (SEC). Musk ble tvunget til å trekke seg som styreleder i Tesla og betale store bøter. Situasjonen kunne ha kostet ham kontrollen over Tesla.
8. SolarCitys økonomiske problemer

Musk var en av hovedarkitektene bak solenergiselskapet SolarCity, som var på vei mot kollaps. Tesla kjøpte SolarCity i 2016 for å redde selskapet, men oppkjøpet ble sterkt kritisert som en redningsaksjon for Musks egne investeringer. Tesla-aksjonærer saksøkte ham, og saken truet med å koste Musk milliarder.
9. Crew Dragon testeksplosjonen

I 2019 eksploderte en Crew Dragon-kapsel under en motortest, noe som var en alvorlig trussel mot SpaceXs planer om å sende astronauter til ISS. En lengre forsinkelse eller en dødelig ulykke kunne ha ødelagt SpaceXs forhold til NASA og kompromittert hele selskapets fremtid.
10. Twitter-oppkjøpet og det påfølgende kaoset

I 2022 kjøpte Musk Twitter for 44 milliarder dollar etter en lang og kaotisk rettssak. Plattformen mistet straks en stor del av annonseinntektene sine, og Musks egne selskaper ble dratt inn i kontroverser. Mange spekulerte i om oppkjøpet kunne undergrave hans finansielle stabilitet og skade hans øvrige selskaper.