Teknologi
Slik stjeler nettkriminelle bildene dine: metoder du bør kjenne til
Slik stjeler nettkriminelle bildene dine i 2025 – vet du hvordan?

Bilder på telefoner, sosiale medier og skylagring er blitt attraktive mål for nettkriminelle. I 2025 har hackerne utviklet nye og mer avanserte metoder for å få tilgang til private bilder – ofte uten at du merker det.
Her er 10 av de mest brukte metodene nå som du bør kjenne til for å beskytte dine digitale minner.
Phishing-e-poster forkledd som bildedeling

Nettkriminelle sender e-poster som ser ut til å komme fra kjente tjenester som Google Photos eller Dropbox. Du blir lokket til å klikke på en lenke og oppgi innloggingsinformasjon, og så tar de over kontoen din.
Infiserte apper med tilgang til bilder

Mange gratisapper ber om tilgang til kamerarullen din. Noen av disse appene er laget for å samle inn bildene dine i bakgrunnen og sende dem videre til kriminelle.
Falske Wi-Fi-soner

Hackere setter opp gratis Wi-Fi-nettverk på kafeer og offentlige steder. Når du logger på, overvåker de trafikken og kan få tilgang til bilder og annen data på enheten din.
Brudd på skylagringstjenester

Skytjenester er populære mål for store hackerangrep. Selv om du har et sterkt passord, kan bildene dine bli kompromittert dersom tjenesten blir hacket.
Skjult skadevare på nettsteder

Noen nettsider installerer skadevare på enheten din i det øyeblikket du besøker dem. Denne programvaren kan gi tilgang til bildebiblioteket ditt.
Social engineering-angrep

Nettkriminelle utgir seg for å være personer du stoler på og lurer deg til å sende bilder direkte – ofte ved å overta en venns konto.
Svake passord på bildeapper

Mange bruker enkle passord på flere apper, noe som gjør det lett for hackere å få tilgang. Svake passord er fortsatt en av de største årsakene til datatyveri.
Utnyttelse av tillatelser i sosiale medier

Når du registrerer en profil eller bruker en quiz i sosiale medier, gir du ofte tilgang til bildene dine uten å tenke deg om. Kriminelle aktører utnytter dette for å samle bilder.
Datahøsting via nettspill

Mange populære småspill og quizzer på nett ber om tilgang til bildene dine som en "del av spillopplevelsen" – men i virkeligheten blir bildene lagret og misbrukt.
Falske henvendelser fra kundeservice

Du kontaktes av noen som utgir seg for å være "kundeservice" for en app du bruker. De ber deg gi tilgang eller dele skjerm, og kopierer deretter dine private bilder.