Følg oss her

Teknologi

Nye svindelmetoder 2025: kjenner du disse farene

Kjenner du de nyeste svindelmetodene? Disse 10 bør du vite om nå.

Publisert

d.

Svindlere finner stadig nye veier inn. De bruker teknologi og tillit mot deg, og metodene deres blir stadig vanskeligere å gjennomskue. Det handler ikke lenger bare om e-poster med dårlig grammatikk.

Her er 10 av de nyeste og mest utspekulerte svindelforsøkene i Norge akkurat nå – og hvordan du avslører dem før de rammer deg.

Falske telefonsamtaler fra "banken"

Foto: fizkes / Shutterstock.com

Du blir oppringt av noen som hevder å være fra banken din. De ber deg godkjenne transaksjoner eller installere sikkerhetsprogrammer. Nummeret kan se ekte ut, men ekte banker gjør aldri dette. Legg på og ring banken selv.

SMS-er om pakker du ikke har bestilt

SMS
Foto: Shutterstock.com

En SMS med sporingslink til en pakke du ikke kjenner til? Klikker du, sendes du til en falsk side som ber om personopplysninger eller installasjon av apper. Slett meldingen og kontakt transportselskapet direkte om du er usikker.

Jobbtilbud med forhåndsbetaling

Foto: ARIMAG / Shutterstock.com

Nye svindelnumre lover deg jobb hjemmefra med god betaling. Du må bare betale et lite beløp først. Dette er svindel – ekte arbeidsgivere krever ikke penger av deg.

Falske konkurranser på sosiale medier

Foto: RoBird / Shutterstock.com

Du ser en side som utgir seg for å være fra et kjent firma og lokker med premier. Du må oppgi info eller trykke på en lenke. Alt er fup – formålet er å stjele informasjon.

QR-koder plassert på offentlige steder

Foto: Lee Charlie / Shutterstock.com

Svindlere setter opp egne QR-koder som fører deg til falske nettsider. De kan be om betaling eller innlogging. Unngå å skanne ukjente koder i det offentlige rom.

Falske meldinger fra Skatteetaten eller ID-porten

Foto: Teerachai Jampanak / Shutterstock.com

Du får SMS eller e-post om restskatt, tilbakebetaling eller sikkerhetsoppdatering. Nettsiden ser ekte ut, men det er svindel. Logg kun inn via offentlige apper eller nettsted.

Deepfake-videoer av kjendiser

Foto: CHIEW / Shutterstock.com

Svindlere bruker AI til å lage falske videoer hvor kjente personer anbefaler investeringer. Videoene virker troverdige, men er fabrikkerte. Sjekk alltid kilden.

Trusler fra falskt politi eller Interpol

Foto: Third key / Shutterstock.com

Du blir oppringt og fortalt at identiteten din er brukt i kriminalitet. Du må handle raskt. Det høres alvorlig ut, men det er svindel. Legg på og kontakt politiet selv.

Nettbutikker som forsvinner etter betaling

Foto: WiStudio-Elements / Shutterstock.com

Du handler i en ny nettbutikk med gode priser, men varen kommer aldri. Sjekk alltid anmeldelser, kontaktinfo og domenenavn før du handler.

Bluetooth- og WiFi-svindel

Bluetooth
Foto: Shutterstock.com

Svindlere kan utnytte åpne nettverk og Bluetooth for å hente ut data. Skru av Bluetooth når det ikke brukes, og bruk VPN på offentlige nettverk.

Annonse