Følg oss her

Teknologi

Forskere oppdager ny gledelig Ozempic-bivirkning

Det kan være en ny brikke i puslespillet om hvordan vi forebygger kognitiv svikt.

Publisert

d.

Foto: Shutterstock

En ny studie publisert i JAMA Neurology antyder at medisiner som Ozempic – kjent for vektkontroll og blodsukkerregulering – kan ha en uventet positiv effekt: lavere risiko for Alzheimers sykdom.

Forskerne analyserte helsejournaler for nesten 400.000 personer i Florida med type 2-diabetes, og fant at de som brukte såkalte GLP-1-reseptoragonister (som Ozempic og Wegovy), hadde lavere sannsynlighet for å utvikle demens sammenlignet med andre diabetespasienter.

«Når pasientene går ned i vekt og forbedrer den metabolske helsen, reduseres også risikofaktorer for Alzheimers,» forklarer Dr. Mir Ali ved MemorialCare Surgical Weight Loss Center i California.

Les også: ChatGPTs bildegenerator vekker debatt om bruk og ansvar

Hva kan forklare effekten?

Sammenhengen mellom type 2-diabetes og Alzheimers er godt dokumentert – diabetespasienter har opp mot 50 prosent høyere risiko for å utvikle demens. Insulinresistens og inflammasjon pekes ut som mulige årsaker.

Legemidler som GLP-1-agonister ser ut til å redusere disse risikofaktorene. Ifølge Dr. Verna Porter ved Pacific Neuroscience Institute er hun “forsiktig optimist” etter studiens funn, og ser et potensial i disse medisinene, særlig for pasienter som både har diabetes og tegn på kognitiv svikt.

Hva vet vi om hvordan medisinen virker?

GLP-1-medisiner påvirker hjernen ved å dempe sultfølelse, men hvordan de eventuelt påvirker hjernens helse utover dette er fortsatt et mysterium. Flere forskningsmiljøer prøver nå å forstå mekanismene bak både den fysiske og mentale effekten av disse medisinene.

Tidligere studier har vist lignende resultater. I oktober rapporterte tidsskriftet Alzheimer’s & Dementia at bruk av semaglutid (virkestoffet i Ozempic) ga lavere forekomst av Alzheimers blant personer med diabetes.

Det er imidlertid viktig å merke seg at de fleste funnene hittil gjelder personer med type 2-diabetes. Det finnes lite dokumentasjon på hvordan slike medisiner virker for dem uten diabetes.

Hva skjer videre?

Med stadig flere indikasjoner på at GLP-1-medisiner kan ha nevrobeskyttende egenskaper, mener forskerne at dette bør få høyere prioritet i fremtidig forskning.

«Vi trenger mer kunnskap om hvordan disse medisinene faktisk virker i hjernen,» sier Dr. Ali. «Foreløpig er det håpefulle tegn – men ingen fasit.»

Les mer: Familien kjøpte ny mobil fra Elkjøp – men esken inneholdt noe helt annet

Annonse