Teknologi
Kan vi klare oss uten Microsoft og Google?
Tysk delstat viser vei, og inspirerer Norge
Mens flere norske politikere ønsker å kutte avhengigheten til amerikanske teknologigiganter, har nabolandet vårt i sør allerede tatt steget. I Slesvig-Holsten – den tyske delstaten rett sør for grensa – er målet klart: Bli digitalt uavhengige ved å bytte ut Microsoft, Google og andre med åpne alternativer.
Bytter ut tech-gigantene med open source
Delstaten har rundt tre millioner innbyggere, og har allerede satt i gang et omfattende digitaliseringsprosjekt: Innen kort tid skal 60.000 ansatte i offentlig sektor, inkludert politiet og lærere, si farvel til Microsoft Office og andre amerikanske løsninger. I stedet innføres open source-programvare som LibreOffice og Linux – hvor koden er åpen og kan tilpasses fritt.
Bakgrunnen er ønsket om digital suverenitet – at myndighetene selv har full kontroll over systemene og dataene sine, og ikke er prisgitt utenlandske selskaper.
«Det handler ikke bare om kontroll. Det handler også om sikkerhet, pris og uavhengighet», sier digitaliseringsminister Dirk Schrödter, som nylig besøkte Stortinget for å dele sine erfaringer.
Les også: Den største strømtyven på kjøkkenet: Bruker tre ganger mer strøm enn et kjøleskap
Danmark og Norge vurderer samme vei
I både Danmark og Norge har det vært politisk interesse for å se på alternativer til amerikansk teknologi, særlig etter at Trump-perioden synliggjorde hvor sårbart det kan være om tilgangen til kritisk programvare blir blokkert. Norges digitaliseringsminister har tidligere varslet at regjeringen vil vurdere løsninger som gir større kontroll over offentlige digitale tjenester.
Utfordringer – men også gevinster
Overgangen er ikke uten utfordringer. Mange offentlige systemer er tett knyttet til programvare fra selskaper som Microsoft og Google, og det har krevd omfattende utvikling for å få systemene til å snakke sammen. Men belønningen kommer: Delstaten har allerede spart store summer på å kutte lisenskostnader.
Så langt har prosjektet kostet rundt 50 millioner norske kroner, men besparelsene er beregnet til å bli et tosifret millionbeløp – i euro.
Et europeisk alternativ
Dirk Schrödter ønsker at flere europeiske land går samme vei.
«Vi kan oppnå digital suverenitet sammen. Det handler ikke om å være mot USA, men om å styrke Europa», sier han.
Han peker på at en større satsing på open source kan øke konkurransekraften i Europa og bidra til økonomisk vekst. Ifølge tenketanken OpenForum Europe kan en økning på 10 prosent i open source-investeringer løfte BNP i EU med opptil 0,6 prosent.
Microsoft: Vi tilbyr valgfrihet
Microsoft avviser at de er en brems for digital frihet. I en uttalelse til DR sier selskapet at de «støtter innovasjon, konkurranseevne og cybersikkerhet i Europa» – og tilbyr over 1.800 AI-modeller som åpen kildekode.