Følg oss her

Teknologi

James Webb oppdager galaktisk «tvilling» som ikke burde være der

En ny oppdagelse tvinger forskere til å revurdere universets utvikling.

Publisert

d.

Foto: NASA/CSA/ESA, PANORAMIC Team, M. Xiao (University of Geneva), C. C. Williams (NOIRLab), P. A. Oesch (University of Geneva), G. Brammer (Niels Bohr Institute))

Det var nesten ved en tilfeldighet at forskere oppdaget galaksen Zhúlóng – en struktur som minner sterkt om Melkeveien. Den ble fanget opp av James Webb-teleskopet i et bredt felt-søk, og overraskelsen var stor: spiralmønsteret, stjernedannelsen og størrelsen er svært lik vår egen galakse.

Zhúlóng skal ha eksistert bare én milliard år etter universets fødsel, og gir dermed et helt nytt perspektiv på hvor raskt store galakser kan oppstå.

Les også: Undersøkelse avslører: Disse bilmerkene har de svakeste batteriene

Ser ut som en yngre Melkevei

Ifølge forskerne har Zhúlóng en stjernedannende skive på omtrent 60.000 lysår i diameter – sammenlignet med Melkeveiens 100.000. Den inneholder rundt 100 milliarder solmasser, mens Melkeveien har omtrent 1,5 billioner.

Til tross for at den er mindre, er Zhúlóng det mest komplette Melkevei-lignende objektet man har observert fra så tidlig i universets historie.

En utfordring for kosmologien

James Webb-teleskopet har flere ganger avslørt objekter fra det tidlige universet som virker for store og for utviklede til å passe inn i dagens kosmologiske modeller. Zhúlóng er intet unntak.

«Det er et åpent spørsmål hvordan en galakse kan bli så stor og strukturert på så kort tid,» skriver forskerne i studien.

Et nytt blikk på universets barndom

Zhúlóng ble oppdaget via JWSTs såkalte «pure parallel»-modus, der to instrumenter observerer ulike deler av himmelen samtidig. Det gjør det mulig å kartlegge enorme områder og finne sjeldne, massive galakser.

«Dette er et bevis på hvordan James Webb fundamentalt endrer hvordan vi forstår det tidlige universet,» sier medforfatter Pascal Oesch fra Universitetet i Genève.

Forskningsteamet planlegger nå nye observasjoner av Zhúlóng, både med James Webb og bakkebaserte teleskoper i Chile, for å lære mer om denne gåtefulle galaksen som trosser teoriene.

Annonse