Teknologi
Hvor sikkert er egentlig et antivirusprogram?
Antivirus skal beskytte deg – men hvor trygt er det egentlig? Her er sju grunner til at du kanskje bør tenke deg om én gang til.

Vi stoler på antivirus for å beskytte oss mot det verste – men hvor trygge er disse programmene egentlig?
Og kan de i verste fall selv utgjøre en risiko?
Her er sju ting du bør vite før du senker skuldrene.
Antivirus kan selv bli hacket

Antivirus har tilgang til hele systemet ditt, noe som gjør det til et attraktivt mål for hackere. Flere kjente antivirusprodukter har blitt kompromittert – og brukt som inngangsport til spredning av skadelig programvare.
De fleste beskytter bare mot kjente trusler

Antivirusprogrammer kjenner igjen trusler basert på tidligere data. Men nye typer angrep – såkalte «zero-day»-trusler – kan gå under radaren, fordi programmet ikke har sett dem før.
De samler inn data om deg

Mange antivirusprogrammer sender informasjon tilbake til produsenten. Dette kan inkludere hvilke filer du åpner og hvordan du bruker maskinen. Det er ikke nødvendigvis ondsinnet – men hvor privat er det egentlig?
Gratis antivirus kommer ofte med kompromisser

Bruker du et gratisprogram, betaler du ofte med persondata, reklame eller redusert beskyttelse. Noen gratisversjoner har til og med vært kjent for å inneholde adware og sporing.
Antivirus gir ofte en falsk trygghet

Folk senker ofte garden når de har antivirus. Det kan gjøre deg mer utsatt for sosial manipulering, phishing og lignende angrep – fordi du tror du er trygg.
Det kan skape konflikt med andre sikkerhetsverktøy

Antivirus spiller ikke alltid godt sammen med brannmurer eller andre sikkerhetsprogrammer. Konflikter kan føre til svakere beskyttelse – eller hull i sikkerheten.
Du er fortsatt det svakeste leddet

Ingen antivirus kan beskytte deg mot alt. De fleste angrep lykkes fordi brukeren blir lurt. Programmet er bare et verktøy – du må fortsatt bruke hodet.