Følg oss her

Teknologi

Digitale begreper – forklart på en enkel måte

Er du usikker på hva en algoritme, brannmur eller skyen egentlig er? Denne listen forklarer 10 digitale begreper på en enkel og praktisk måte – helt uten teknobabbel.

Publisert

d.

Digitalt språk trenger ikke være komplisert.

Her får du 10 vanlige begreper forklart uten teknisk sjargong, med eksempler du lett kjenner igjen fra hverdagen.

1. Algoritme

Foto: carlos castilla / Shutterstock.com

En algoritme er en digital oppskrift som datamaskiner bruker for å ta beslutninger. For eksempel hva du ser på i sosiale medier. Den bruker informasjon om hva du har trykket på, sett, eller likt tidligere – og serverer mer av det samme. Det kan føles smart, men også ensidig.

2. Skyen (Cloud)

West,Bangal,,India,-,February,20,,2023,:,Apple,Icloud
Foto: sdx15 / Shutterstock.com

«Skyen» er bare et annet navn på lagring på internett. I stedet for at filene dine ligger på datamaskinen, ligger de på store servere et annet sted. Du kan så hente dem fra mobilen, nettbrettet eller en annen PC. Praktisk – men avhengig av internett og god datasikkerhet.

3. Informasjonskapsler (Cookies)

Foto: Song_about_summer / Shutterstock.com

Cookies er små datafiler nettsider lagrer i nettleseren din. De husker hva du har gjort, som innlogging eller handlekurv. Men de brukes også til å spore deg og vise deg reklamer som matcher interessene dine. Derfor bør du alltid tenke over hvilke du godtar.

4. Tofaktor-autentisering

Foto: Tero Vesalainen / Shutterstock.com

Dette er ekstra sikkerhet på kontoen din. Du logger inn med passordet ditt (faktor 1), og må så bekrefte med f.eks. en kode på SMS (faktor 2). Det gjør det mye vanskeligere for uvedkommende å få tilgang, selv om de kjenner passordet ditt.

5. Strømming (Streaming)

Foto: Miguel Lagoa / Shutterstock.com

Strømming betyr at du ser eller hører på noe direkte fra internett, uten å laste det ned. Netflix, Spotify og YouTube er eksempler. Du får innholdet med en gang, men du eier det ikke. Og det bruker mye data hvis du ikke er på WiFi.

6. Brannmur (Firewall)

Foto: Alones / Shutterstock.com

En brannmur er en digital sikkerhetsvakt. Den sjekker hvilke programmer og koblinger som får lov til å kommunisere med datamaskinen din. Den kan stanse virus, hackere og skadelig programvare. Mange systemer har brannmur innebygget.

7. VPN (Virtual Private Network)

Foto: DenPhotos / Shutterstock.com

En VPN lager en kryptert «tunnel» mellom deg og nettet. Den skjuler IP-adressen din og hindrer andre i å se hva du gjør. Mange bruker det for personvern eller for å få tilgang til innhold som er blokkert i landet de er i. Det gir sikkerhet, spesielt på offentlige nettverk.

8. Phishing

Foto: Teerachai Jampanak / Shutterstock.com

Phishing er digital svindel. Det skjer ofte via falske e-poster eller meldinger som later som de er fra banken, posten eller Skatteetaten. Målet er å lure deg til å gi fra deg passord eller kortinformasjon. De kan være overbevisende, så vær alltid kritisk.

9. Data

Foto: Gorodenkoff / Shutterstock.com

Data er all informasjon som samles inn digitalt: hva du klikker på, hvor du er, hva du kjøper, og hvordan du bruker enhetene dine. Det brukes for å forstå brukere, tilpasse tjenester og ofte til markedsføring. Mange deler store mengder data uten å vite det.

10. Digitalt fotavtrykk

Foto: NicoElNino / Shutterstock.com

Alt du gjør på nett etterlater spor. Det kalles digitalt fotavtrykk. Det gjelder både det du aktivt legger ut, og det du ikke tenker over: hvilke sider du besøker, hvor lenge du er der, og hva du klikker på. Dette brukes til å bygge en digital profil av deg.

Annonse