Følg oss her

Teknologi

Amerikansk selskap har lansert en ny mobilchip – Trump vil ha endringer

Amerikanske Qualcomm er snart klare med en ny generasjon mobilchip, og lanseringen skjedde igår, onsdag 2. april. Samtidig ønsker Trump endringer i en støttepakke fra Biden-administrasjonen i 2022.

Publisert

d.

Foto: Qualcomm

Alt tyder på at det er Snapdragon 8s Gen 4 som står for tur, en kraftig og effektiv oppfølger til Snapdragon 8s Gen 3, som blant annet finnes i telefoner som Motorola Edge 50 Ultra.

Les også: Amerikansk toll på bil kan få globale ringvirkninger

Imponerende teknologi

Denne typen brikker, kalt systemchips er hjernen i moderne smarttelefoner, og kombinerer prosessor, grafikk, kunstig intelligens og mer i én kompakt løsning. Den nye Snapdragon-brikken skal ifølge lekkasjer være utstyrt med en Adreno 825-grafikkprosessor, en noe enklere versjon av den avanserte Adreno 830 som sitter i Snapdragon 8 Elite. I tillegg får brikken støtte for rask databehandling gjennom dedikert buffer (cache). Dette skriver mediet meremobil.

Det ryktes også at Snapdragon 8s Gen 4 kan levere imponerende ytelse, med en poengsum på over 2 millioner i den populære ytelsestesten AnTuTu. Slike tall viser hvor raskt utviklingen går, og understreker viktigheten av chipdesign i kampen om teknologisk dominans.

De første mobilene med den nye Snapdragon-brikken er ventet senere denne måneden. Blant de første modellene nevnes iQOO Z10 Turbo Pro og Redmi Turbo 4 Pro.

USA vil lede an i chip-kappløpet

Mens Qualcomm ruller ut ny teknologi, er den amerikanske CHIPS and Science Act, en støttepakke på nær 53 milliarder dollar vedtatt i 2022 for å styrke amerikansk produksjon av mikrochips nå i endring. Dette skjer etter at Trump-administrasjonen tok over styringen av programmet. Dette melder mediet ENR.

Mens tidligere tildelinger i stor grad gikk til selskaper som Micron og TSMC, ønsker Trump nå å reforhandle vilkårene gjennom et nytt investeringsorgan. Målet er å sikre større og mer fordelaktige avtaler for USA. Flere prosjekter er satt på vent i påvente av nye retningslinjer.

Samtidig har administrasjonen fjernet krav som favoriserte fagorganiserte entreprenører. Det åpner døren for flere åpne entreprenører til å delta i byggingen av chip-anlegg, noe bransjeorganisasjoner lenge har etterlyst.

Selv om Trump tidligere har omtalt CHIPS-loven som «forferdelig», er det foreløpig ingen tegn til at programmet skal avvikles. Men usikkerhet rundt vilkår og tildelinger gjør at flere planlagte prosjekter som en fabrikk i Indiana som fortsatt venter på grønt lys.

Les også: To-dagers arbeidsuke? Bill Gates tror det nærmer seg

Annonse