Nyheter
Tidligere Meta-ansatt med sterke påstander: – Samarbeidet med Kina om sensur
En varsler hevder at Meta skal ha latt kinesiske myndigheter få tilgang til brukerinformasjon og bidratt til sensur. Selskapet tilbakeviser anklagene.

I en høring i USAs senat denne uken kom det frem alvorlige påstander mot teknologigiganten Meta, tidligere kjent som Facebook. Sarah Wynn-Williams, som jobbet som global direktør for offentlig politikk i selskapet, hevdet at Meta i praksis undergravde nasjonal sikkerhet for å bygge et 18 milliarder dollar stort annonsemarked i Kina.
Ifølge henne har Meta gitt kinesiske myndigheter tilgang til brukerdata – også fra amerikanske brukere – og samarbeidet tett om utvikling av verktøy for sensur.
Meta tilbakeviser påstandene. I en uttalelse til blant annet BBC kalte selskapets talsperson Ryan Daniels påstandene «urealistiske og full av feil».
Les også: Undersøkelse avslører: Disse bilmerkene har de svakeste batteriene
Sensur og sletting av dissident
Under høringen hevdet Wynn-Williams at Meta «arbeidet hånd i hånd med Beijing» for å etterkomme krav om å fjerne profiler og innhold fra kinesiske kritikere, som Guo Wengui – en kjent dissident bosatt i USA.
Meta svarer at profilen hans ble fjernet fordi den brøt med deres retningslinjer, og at avgjørelsen ikke var politisk motivert.
«Én ting det kinesiske kommunistpartiet og Mark Zuckerberg har til felles, er at de ønsker å stilne kritikere», uttalte Wynn-Williams i høringen.
Boken hun ikke fikk markedsføre
Wynn-Williams har nylig gitt ut en bok med tittelen Careless People, der hun beskriver sine erfaringer i selskapet. Meta gikk til sak for å blokkere markedsføringen av boken, og vant en midlertidig rettsavgjørelse som begrenser hva hun kan si offentlig om selskapet.
Ifølge henne skal Meta ha truet med bøter på 50 000 dollar for hver gang hun omtaler selskapet offentlig – også dersom det hun sier er sant. Meta bekrefter at dette er knyttet til brudd på en tidligere signert avtale, men presiserer overfor BBC at hun ikke er forhindret fra å vitne for Kongressen.
En ny stemme blant varslerne
Wynn-Williams følger i rekken av tidligere ansatte som har stått frem med kritikk av Meta, blant dem Frances Haugen og Arturo Béjar. Senator Josh Hawley, som ledet høringen, reagerte kraftig på det han mener er forsøk fra Meta på å kneble vitnet:
– Hvorfor er Meta så desperate etter å hindre henne i å fortelle det hun vet? spurte Hawley under høringen.
Meta har ikke kommentert hvorvidt de vil kreve erstatning fra Wynn-Williams for uttalelsene hun kom med i Kongressen.