Nyheter
Spotify øker prisene i Europa
Spotify har valgt å øke prisene sine både i Europa og Latin-Amerika allerede fra juni.

Spotify planlegger å øke abonnementsprisene i en rekke land utenfor USA allerede fra juni, ifølge Financial Times. Hensikten er å styrke lønnsomheten i takt med en aksjekurs som har steget kraftig det siste året.
Prisøkningen vil blant annet gjelde for europeiske og latinamerikanske land, der prisen for individuelle abonnementer vil øke med rundt én euro – tilsvarende omtrent 12 norske kroner per måned.
Les også: Kraftig økning i kjøp av beredskapsprodukter
Ingen ny prisøkning i USA – foreløpig
I motsetning til resten av verden, er det foreløpig ikke planlagt nye prisjusteringer i det amerikanske markedet denne sommeren. Der ble prisene sist justert opp i juli 2024. Spotify har ikke kommentert saken offentlig.
Musikkbransjen har i flere år presset på for at strømmetjenestene skal øke prisene, ettersom prisnivået har steget langt langsommere enn inflasjonen. Sammenlignet med videostrømmetjenester som Netflix, anses musikkstrømming fortsatt som relativt billig.
En bransje i endring
Spotify har allerede begynt å justere prisene i enkelte europeiske land, som Nederland og Luxembourg, og planene ventes å bli utvidet kraftig i løpet av sommeren. Dette skjer i en tid hvor den globale veksten i musikkbransjen er i ferd med å avta. Tall fra bransjeorganisasjonen IFPI viser at inntektsveksten i musikkmarkedet ble halvert i fjor.
Som et svar på denne utviklingen har flere store plateselskaper og strømmetjenester begynt å snakke om en ny fase i strømmemarkedet, kalt Streaming 2.0. Det innebærer blant annet lansering av dyrere premium-abonnementer med utvidet funksjonalitet.
Super-premium på vei
Blant mulige endringer vurderes ekstra betalte tjenester som gir tidlig tilgang til nye utgivelser og konsertbilletter. Spotify skal være i ferd med å utvikle et såkalt «super-premium»-abonnement, som i USA er foreslått priset til omtrent 6 dollar i tillegg til dagens månedspris – tilsvarende totalt rundt 17 dollar (ca. 175 kroner).
Andre aktører som Apple, Amazon og YouTube skal også være i gang med utviklingen av egne premiumløsninger, men detaljene varierer mellom plattformene, og ingenting er endelig fastsatt.
Hva skjer videre?
Hvordan forbrukerne vil reagere på de nye prisene gjenstår å se. Etter mer enn ti år med tilgang til nærmest all verdens musikk for rundt en hundrelapp i måneden, kan det bli vanskelig å overbevise brukere om å betale vesentlig mer – særlig for funksjoner de hittil har klart seg uten.
Samtidig viser utviklingen i Spotifys aksje at markedet har tro på selskapets strategi. De siste tolv månedene har aksjen mer enn doblet seg, drevet av både vekst i antall abonnenter og bedret lønnsomhet. Neste kvartalsrapport presenteres førstkommende tirsdag.
Les også: 10 rykter om Elon Musk… som kanskje ikke er helt løgn: og hvorfor det bør bekymre deg