Følg oss her

Nyheter

Slipper ut 33 millioner plastpartikler i året

Fra én husholdning

Publisert

d.

Foto: X

En ny studie viser at én husholdning kan sende ut over 33 millioner plastpartikler årlig – bare ved å vaske plastbokser i oppvaskmaskinen.

Overraskende tall fra australsk forskningsmiljø

Forskere ved University of Queensland har avslørt at helt vanlige oppvaskmaskiner kan være en større plastkilde enn mange aner. Ifølge studien frigjør en gjennomsnittlig oppvasksyklus med plastbeholdere nær 920 000 mikro- og nanopartikler. På årsbasis betyr det at én husholdning potensielt sender mer enn 33 millioner plastpartikler rett i avløpet.

Mikroplast er definert som partikler under 5 millimeter, mens nanoplast er enda mindre – under én mikrometer.

Ingen forskjell på "oppvaskmaskinsikkert"

Plastboksene som ble testet, var splitter nye og ble kjørt gjennom én standard vaskesyklus på 70 grader. Likevel viste målingene betydelig utslipp – og det spilte ingen rolle om beholderne var merket som "oppvaskmaskinsikre".

Foto: Smoliakov Andrii / Shutterstock.com

Polypropylen, polyetylen og polystyren – plasttyper som brukes i alt fra matbokser til take-away-emballasje – slapp ut flest og størst partikler.

"Enten plasten er merket som trygg for maskinvask eller ikke, vil den avgi partikler", sier medforfatter Dr. Elvis Okoffo.

Plastpartikler i maten vår?

Ifølge forskerne forsvinner ikke disse plastbitene i renseanleggene. Mange havner i såkalte biosolider – slam fra avløpsvannet – som brukes som gjødsel i landbruket. Ny forskning tyder på at nanoplast faktisk kan tas opp av planter og ende i den maten vi selv spiser.

"Dette kommer tilbake til oss", sier forsker Shima Ziajahromi ved Griffith University, som også har undersøkt mikroplast fra klesvask.

– Vi aner fortsatt ikke hvor farlig det er

Ziajahromi understreker behovet for bedre overvåking av mikroplast i avløpssystemene.

"Det er mange kilder som slipper ut enorme mengder mikroplast hver eneste dag. Vi vet fortsatt ikke hvilke helserisikoer som kan følge", sier hun.

Forskere frykter at vi en dag kan måtte betale dyrt for opprydningen – dersom vi venter for lenge med å ta problemet på alvor.

Vil ha egne filtre for oppvaskmaskiner

Flere land jobber nå med å innføre krav om filtre for vaskemaskiner. I Frankrike er det allerede obligatorisk fra januar 2025.

Dr. Okoffo mener det er på tide at også oppvaskmaskiner omfattes av slike krav:

"Hvis vi først skal innføre filtre i vaskemaskiner, hvorfor ikke også i oppvaskmaskiner?" spør han.

Annonse