Nyheter
Nytt skritt innen alzheimerforskning – betennelse kan gi alzheimer
Ny forskning fra Tyskland viser at en betennelse kan bidra til å gi alzheimers.

Et nytt forskningsarbeid fra Tyskland antyder at signalstoffet interleukin 12 kan ha en mer sentral rolle i utviklingen av Alzheimers sykdom enn tidligere antatt.
Studien, som er gjennomført på mus og menneskeceller, tyder på at stoffet bidrar til betennelsesprosesser som skader viktige celler i hjernen.
Dette skriver forskning.no.
Les også: 10 ting teknologi aldri kan erstatte (selv om den prøver)
Betennelse sett på som følge
Ved Alzheimers oppstår det plakk av beta-amyloid, samtidig som tau-proteinene klumper seg inne i nerveceller. Dette fører til celledød og gradvis tap av hjernefunksjon.
Tidligere har forskningen hovedsakelig fokusert på disse proteinene, mens betennelse har blitt sett på som en følge av sykdommen. Det nye arbeidet peker i retning av at betennelse også kan være en drivende faktor.
Interleukin 12 er kjent for å være involvert i immunreaksjoner.
Forskerne bak studien har sett at eldre mikrogliaceller, hjernens egne immunceller, begynner å sende ut dette stoffet i økende mengder med alderen. Det fører til at andre celler i hjernen, blant annet de som lager isolerende myelin rundt nervefibre, blir skadet. Resultatet er en selvforsterkende syklus der flere celler svekkes og betennelsen forsterkes.
Blokkering av stoffet
Tidligere forsøk har vist at blokkering av interleukin 12 og det nært beslektede interleukin 23 kan redusere opphopning av plakk i musehjerner.
Den nye studien bekrefter dette og viser også at strukturen og tettheten av nervefibre påvirkes positivt når stoffet blokkeres. Forskerne har også sett at mengden interleukin 12 øker i hjernen hos mennesker i takt med at sykdommen utvikler seg.
Det finnes allerede medisiner som påvirker interleukin 12. Ett eksempel er ustekinumab, som benyttes i behandling av autoimmune sykdommer som Crohns. Problemet er at slike legemidler i liten grad trenger inn i hjernen og derfor må modifiseres for å ha effekt ved Alzheimers sykdom.