Nyheter
Kan du gro ut tapte tenner? Kan være mulig i fremtiden viser forskning
Forskere ved King’s College London har utviklet en metode for å dyrke tenner i laboratoriet, noe som i fremtiden kan gjøre det mulig for pasienter å få erstattet tapte tenner ved hjelp av kroppens egne celler.

Gjennom over ti års arbeid har forskerne, i samarbeid med Imperial College London, utviklet et materiale som etterligner det miljøet som kreves for naturlig tannutvikling. Dette materialet legger til rette for at celler kan kommunisere effektivt og starte prosessen med å danne en tann. Dette skriver mediet independent.
Les også: Nytt skritt innen alzheimerforskning – betennelse kan gi alzheimer
Ifølge forskerne kan denne teknologien tilby et alternativ til dagens tannfyllinger og implantater. I motsetning til kunstige løsninger, som er statiske og kan svekke tannstrukturen over tid, vil en laboratoriedyrket tann – basert på pasientens egne celler kunne integreres naturlig i kjeven og reparere seg selv, på samme måte som en ekte tann.
Studien peker på at enkelte dyr, som haier og elefanter, har evnen til å produsere nye tenner gjennom livet. Hos mennesker derimot, finnes det kun én voksentann-generasjon. Muligheten til å regenerere egne tenner representerer derfor et betydelig gjennombrudd innen tannmedisin.
Fordeler fremfor dagens løsninger
Fyllinger kan svekke tannen over tid og har begrenset levetid, noe som kan føre til videre forråtnelse eller økt følsomhet. Implantater krever omfattende kirurgiske inngrep og en solid benstruktur i kjeven, og selv da kan de ikke fullt ut etterligne funksjonen til en naturlig tann.
Laboratoriedyrkede tenner vil kunne vokse sammen med kjeven, være sterkere, vare lenger og redusere risikoen for avstøtning. Dette gjør det til en mer holdbar og biologisk kompatibel løsning enn dagens alternativer.
Fremgangsmåter under utvikling
Tidligere forsøk på å dyrke tenner i laboratoriet har mislyktes fordi cellene ikke klarte å kommunisere tilstrekkelig. Med det nye materialet har forskerne klart å skape en mer optimal kommunikasjonsarena for cellene.
To metoder for fremtidig behandling vurderes nå: enten å dyrke frem hele tenner i laboratoriet for deretter å implantere dem i pasientens munn, eller å plassere tidlig utviklede tannceller direkte i kjeven der de kan vokse videre naturlig.
Begge tilnærmingene krever at den tidlige fasen av tannutviklingen skjer i laboratoriet før videre vekst i kroppen.
Veien videre
Forskerne mener at etter hvert som feltet utvikler seg, kan denne teknologien tilby mer bærekraftige og effektive løsninger for tannreparasjon og regenerasjon. Selv om det foreløpig ikke er snakk om å dyrke ferdige mennesketenner, markerer gjennombruddet et viktig skritt mot fremtidens tannbehandling.
Les også: Tre skrekkulver har blitt født, men er den utdødde arten tilbake?