Følg oss her

Nyheter

Flere grunner enn du tror: Derfor skal du plugge ut strømmen

De fleste av oss lar mobil- eller PC-laderen stå i veggen døgnet rundt. Men er det egentlig ufarlig – og hva koster det i lengden?

Publisert

d.

Foto: Shutterstock

Ifølge Glen Farivar, universitetslektor i kraftelektronikk ved University of Melbourne, trekker ladere strøm selv når de ikke er i bruk. Dette kalles “vampyrstrøm” eller standby-strøm – og selv om forbruket er lavt for én enkelt lader, kan det bli merkbart over tid når man legger sammen alle enheter i et hjem.

Moderne ladere er blitt mer effektive, og mange går i en slags hvilemodus når de ikke lader aktivt. Likevel trekker de fortsatt litt strøm for å holde styringssystemet aktivt.

Les også: Cyberangrep som kan skje med deg i morgen

Hva består en lader egentlig av?

En typisk lader omformer vekselstrøm (AC) fra stikkontakten til likestrøm (DC) som batteriene dine trenger. Dette krever flere komponenter: transformatorer, likerettere, filtre og kontrollkretser. Slitasje på disse komponentene over tid kan gjøre laderen mindre effektiv – eller i verste fall farlig.

Billige ladere kan være en risiko

Spesielt billigladere eller ukjente merker kan være dårlig beskyttet mot elektriske variasjoner i strømnettet. I verste fall kan de overopphetes og bli en brannfare – særlig hvis de står tilkoblet hele døgnet.

Dersom en lader blir unormalt varm, avgir lyd, eller er fysisk skadet, bør den kastes og aldri brukes videre.

Bør du trekke ut laderen?

Farivar anbefaler at man gjerne trekker ut laderen dersom det er praktisk mulig, både for å spare litt strøm og for å forlenge levetiden til laderen. Men han understreker at moderne og godkjente ladere generelt er trygge, og at faren først og fremst gjelder eldre eller billige modeller uten sertifisering.

Les mer: Siste sjanse: Fra 31. mai er bare disse fire pengesedlene tillatt

Annonse