Følg oss her

Nyheter

En av antikkens syv underverker gjenoppstår etter 700 år på havets bunn

Verdens første skyskraper vekkes til live

Publisert

d.

Arkeologer har hentet opp enorme steinblokker fra Fyrtårnet i Alexandria – og jobber nå med å bygge det opp igjen digitalt.

Et av historiens mest legendariske byggverk, Fyrtårnet i Alexandria, har begynt sin reise tilbake til lyset. Etter å ha ligget skjult under havoverflaten i 700 år, er 22 massive steinblokker nå hentet opp fra Middelhavet. De tilhører det ikoniske fyrtårnet – et bygg som i sin tid var over 100 meter høyt og regnes som verdens første skyskraper.

Tusenvis av biter – og én digital rekonstruksjon

Fyrtårnet ble bygget rundt år 280 f.Kr. på øya Pharos utenfor Alexandria i Egypt. Det skulle hjelpe skip i havn, men også vise frem Alexandrias storhet. Tårnet sto i over 1.600 år før det ble ødelagt av et kraftig jordskjelv i 1303.

Slik ville fyrtårnet ha sett ut. (Getty Images)

Først i 1968 ble restene av tårnet oppdaget på havbunnen. Siden 1990-tallet har arkeologer dokumentert over 3.000 deler – og nå tas prosjektet ett steg videre: Takket være ny teknologi kan forskerne gjenskape hele bygget digitalt.

Fransk-egyptisk samarbeid bak funnet

Funnet og bergingen av blokkene er en del av det såkalte Pharos-prosjektet, ledet av forskere fra Frankrikes nasjonale forskningssenter (CNRS) og Egypts senter for studier av Alexandria (CEAlex), med støtte fra egyptiske myndigheter.

Flere av de opphentede blokkene veier over 80 tonn – og skal nå 3D-skannes og settes sammen digitalt for å vise hvordan bygget en gang så ut, og kanskje også forklare hvordan det kollapset.

Skal vises frem for publikum

Målet er at publikum i fremtiden skal kunne «gå inn» i det digitale fyrtårnet og oppleve hvordan denne ingeniørbragden må ha vært. En 90 minutters dokumentarfilm om prosjektet er også på vei, regissert av Laurence Thiriat.

"Dette er et ekstraordinært skritt for å gjenreise et monument som verden har mistet", sier han til fransk presse.

Stein for stein, inn i fremtiden

Etter at fyrtårnet ble ødelagt, ble mange av steinene brukt til å bygge en festning på samme sted i 1477. Men nå håper forskerne at digital teknologi kan gi nytt liv til en av verdens største arkitektoniske bragder – og gi oss innsikt i både fortiden og ingeniørkunsten bak.

Annonse