Nyheter
Digitale trusler må du kjenne til nå
Har du fått en merkelig melding eller en uventet telefon? Da er du ikke alene. Nye tall viser at mange nordmenn ikke kjenner igjen digitale svindelmetoder før det er for sent.

En ny undersøkelse fra Norstat viser at én av tre nordmenn har blitt utsatt for digital svindel. Blant de største bekymringene er hvordan kunstig intelligens gjør det vanskeligere å avsløre svindelforsøk i tide. Trusselbildet endrer seg raskt, og det er viktig å vite hva man skal se etter.
Svindel er mer utbredt enn mange tror
Undersøkelsen, utført for forsikringsselskapet Frende, peker på at 25 % av befolkningen har fått identiteten sin stjålet eller brukerkontoer hacket. I tillegg sier én av fire at de har trykket på lenker i SMS-er fra ukjente. Særlig unge og menn utsettes oftest for svindel – en kombinasjon av høy digital aktivitet og større risikovilje. Dette skriver Frende forsikring i en pressemelding via NTB.
Les også: 10 ting du gjør på nett – som hackere elsker
Mens økonomisk svindel ofte oppdages raskt, er hacking av kontoer og tyveri av personopplysninger vanskeligere å fange opp. I mange tilfeller merker man det ikke før det har gått lang tid.
Hvorfor det er alvorlig
Når hackere får tak i sensitiv informasjon som private bilder, dokumenter, passkopier eller påloggingsinformasjon, kan dette misbrukes til blant annet ID-tyveri. Passord lagret i nettleseren og tilgang til e-postkontoer gir dem mulighet til å kapre enda flere tjenester. Denne typen informasjon ender ofte opp på det mørke nettet, hvor den selges videre til andre aktører.
Kunstig intelligens øker risikoen
Bruken av kunstig intelligens gjør det enklere for svindlere å lage overbevisende meldinger, stemmer og samtaler. Mange har allerede opplevd å bli kontaktet av det som høres ut som ekte personer fra kjente selskaper, men som viser seg å være KI-genererte stemmer. Selv om slike samtaler i seg selv ikke utgjør noen fare, kan de føre til videre svindelforsøk gjennom phishing eller sosial manipulering.
Phishing
- Hva er det? Forsøk på å lure deg til å gi fra deg sensitiv informasjon via e-post, SMS eller meldingsapper.
- Slik beskytter du deg: Ikke klikk på lenker du ikke forventer. Aktiver tofaktorautentisering og hold enhetene dine oppdatert.
Svindelforsøk
- Hva er det? Telefonsamtaler, meldinger, falske nettbutikker og lokketilbud er blant metodene som brukes.
- Slik beskytter du deg: Vær kritisk til henvendelser fra ukjente. Handle kun fra kjente nettbutikker, bruk kredittkort, og søk opp omtaler før du handler. Vær bevisst på synligheten din i sosiale medier.
Ondsinnede annonser
- Hva er det? Skadevare og svindel skjult i annonser eller pop-ups på nettet.
- Slik beskytter du deg: Bruk annonseblokker i nettleseren og last kun ned programmer fra pålitelige kilder.
Kunstig intelligens
- Hva er det? Brukes til å lage troverdige e-poster, stemmer og videoer som kan lure mottakeren.
- Slik beskytter du deg: Vurder alltid om henvendelsen gir mening i sammenhengen. Ikke klikk på noe du er usikker på.